Sportoló lányok

Bájos miskolci lány a tájfutás magyar bajnoka

2010-11-18 14:26

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE zsigmond_szava_04.jpg

Hétköznapinak egyáltalán nem nevezhető sportágban – tájékozódási futásban – ér el évek óta kiemelkedő eredményeket itthon és külföldön egyaránt Zsigmond Száva. Az ifjú sportolónőt a minap.hu faggatta egyetemi tanulmányairól és sportkarrierjéről.

Az idén huszonöt esztendős hölgy életében a tanulás mellett a sport gyermekkora óta kiemelt fontosságú. Számos sport- és tanulmányi elfoglaltságai mellett a Budapesti Gazdasági Főiskolán tanít. A versenyzés, úgymond családi hagyomány Száváéknál, hiszen nagyszülei, szülei évtizedekig sportoltak, többek között tájfutással is foglalkoztak. Felsorolni is nehéz, hány versenygyőzelem áll az ifjú sportoló mögött, a teljesség igénye nélkül néhány jelentősebb: 23 alkalommal szerzett tájfutásban országos bajnoki címet, eredményesen szerepelt Serdülő, Ifjúsági Európa-bajnokságokon, Junior, Főiskolás és Felnőtt Világbajnokságokon. Az idén a Szlovák Karszt Kupán győzött, tagja volt a májusban megrendezett 24 órás váltóverseny nyertes csapatának, illetve – november 14.-én – Olaszországban, Velencében járt, ahol 6. helyezést ért el. 
 
zsigmond_szava_01.jpgPontosan mikor kezdtél el versenyszerűen sportolni? A sok edzés nem ment sosem az iskolai feladatok, a tanulás rovására?
– Az igazat megvallva, már harmadikos általános iskolás koromban elkezdtem futni, egyrészt mert szerettem, másrészt pedagógus szüleim – akik tájfutó edzőként is dolgoztak –  támogattak e téren 9-10 évesen már jártam különféle iskolai futóversenyekre és rendszeresen, heti 3-4 alkalommal voltak edzéseim. A sport és a tanulás összeegyeztető tulajdonképpen, de ehhez szükséges megfelelő időbeosztásra. Többször részt vettem megyei és országos  Diákolimpián,  általános és középiskolás koromban is. A sport és a tanulás jól megfér egymás mellett, ezt az is bizonyítja, hogy 14 alkalommal nyertem el a „B.-A.-Z. megye jó tanulója, jó sportolója”, 13-szor a Magyar Köztársaság jó tanulója, jó sportolója címet, nevem többször felkerült a Sportcsarnok falán lévő dicsőségtáblára, valamint 2003-ban  a „Miskolc Város Sportolója” elismerést is elnyertem. Az edzések sosem mentek a tanulás rovására, sőt. Rendszeresen vettem részt mind általános, mind középiskolás koromban tanulmányi versenyeken, írtam TDK munkát és pályázatokat egyetemi tanulmányaim alatt. Ezek közül legbüszkébb a csapatommal az I. Országos Városmarketing Versenyen, a Bükkszentkeresztet feldolgozó tanulmányunkkal elért első helyezésre vagyok.

Akik ismernek, tudják, hogy a sport nemcsak hobbi számodra, hanem szenvedély, kihívás. Mesélj egy picit magáról a tájfutásról, a sportág tudnivalóiról!
– Kitartás, jó fizikai erőnlét és komoly szellemi összpontosítás is kell a tájékozódási futáshoz – rövidítve tájfutás – amely a tájékozódási sportok egyike, egy komoly múltra visszatekintő, atlétikai jellegű futósport, ahol a versenyzőnek térkép és tájoló segítségével a lehető legrövidebb idő alatt kell a rajtból a célig eljutnia a térképre berajzolt ellenőrzőpontok sorrendben történő érintésével. A sportoló az ellenőrző pontok között maga választja meg az útvonalát. Egyéni, váltó és csapatversenyek vannak, de egy-egy versenyen belül több kategóriát is indítanak. Időtartam és táv szerint is különféle versenyek vannak: sprint (12-15 perc); közép táv (35 perc); váltó (3x35-45 perc); hosszú (75-100 perc). Természetesen a terepviszonyok is befolyásolják a a pályák hosszát, hiszen a versenyszabályzatban előírt győztes idő eléréséhez szintes terepen jóval rövidebbek a pályák, mint sík területen, hegyvidékes terepen például 2000 méteres szakasz ugyanakkora megterhelést jelent, mint 4000 métert lefutni sík talajon.
A versenyek sokszor megterhelőek, kárpótol viszont a kihívás, önmagunk és társaink legyőzése, a változatos tájak, országok megismerése. 1999-ben a tájékozódási versenyek 100 éves évfordulóját ünnepeltük. Az első versenyeket Skandináviában rendezték meg, ma is ez a régió a sportág Mekkája. A sportág itt a legeredményesebb, itt mozgósítja a legtöbb embert. Hazánkban az első tájékozódási versenyt 1925-ben rendezte Ripszám Henrik, bólyi festőművész.
 
zsigmond_szava_02.jpgApropó, külföld. Mely országokban versenyeztél eddigi sport-pályafutásod során, melyik volt a legemlékezetesebb?
– Európa több országában jártam versenyen, például Svédországban, Dániában, Finnországban, Észtországban, Spanyolországban, Ausztriában, Svájcban, Csehországban, Szlovákiában, Oroszországban. A Szlovák karszt is a kedvenceim közé tartozik. Leginkább emlékezetes a Spanyolországi Junior VB, ahol a középtávon 20. lettem, valamint a 2001-es Junior Világbajnokság, ahol még serdülőként álltam rajthoz. Nagy élmény volt számomra, hogy negyedéves egyetemistaként egy félévet Tamperében tölthettem, ösztöndíjjal. Azóta is többször rajthoz álltam finn klubom színeiben, s tartom velük, valamint nagyon sok más országbeli sportbarátommal – többnyire interneten –  a kapcsolatot. Legutóbb, november 14-én Velencében versenyeztem, természetesen ez is emlékezetes volt számomra, különleges volt a helyszín és a verseny atmoszférája a maga közel 3500 indulójával.

Melyik volt a legemlékezetesebb verseny számodra? Mire vagy legbüszkébb?
– Szeretek éjszaka is versenyezni, büszke vagyok felnőtt női éjszakai magyar bajnoki címemre. 2010-ben tagja voltam egy 24 órás váltó győztes csapatának is. Már második éve kísérem a Junior világbajnokságra a csapatot edzőként, vezetőként, tagja vagyok a Magyar Tájékozódási Futó Szövetségben a magyar válogatott munkáját segítő edzői teamnek.  Legnagyobb kihívást az jelentette számomra, hogy a 2009-es világbajnokság előkészítésében és lebonyolításában versenyiroda-vezetőként, az edzőtáborok szervezőjeként részt vettem. A sprintverseny selejtezőjének és döntőjének pályakitűzője voltam. Liisa Veilaneinen, többszörös finn világbajnok mondta nekem, hogy sokaknak megadatik az életben, akár több alkalommal is, hogy világbajnokságon induljanak, de pályakitűzők csak kevesen lehetnek, és egy életben egyszer.

A sport mellett a tanulás is mindig fontos szerepet töltött be az életedben, ezt mutatja, hogy két szakmai nyelvvizsgával és két diplomával is rendelkezel. Jelenleg is folytatsz tanulmányokat?
– Igen, most is tanulok, a Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Karának Vállalkozáselmélet és Gyakorlat Doktori Iskolájájába járok. Itt szereztem első diplomámat a Gazdálkodási karon, menedzsment szakirányon, majd másodikat marketing szakirányon mesterképzés keretében. Elvégeztem a Semmelweis Egyetem edzői szakát is.  Egyébként a tanulás mellett magam is tanítok, Budapesten a Gazdasági Főiskolán, a Vállalkozás és Emberi Erőforrások Intézeti Tanszéken. A mai világban jó, ha minél több lábon áll az ember, nem árt a többféle végzettség, száz százalékosan nem lehet kiszámítani a dolgokat, hiszen mindig minden változik. 

Kedvencek

Külföldi film: Egy gésa emlékiratai, Büszkeség és balítélet, Távol Afrikától

Magyar film: Sándor Mátyás

Kedvenc könyv: sok van, Pp. Steven Spruill: Sötétség urai; Vyvian Fable: Jégtánc; Allan Folsom: Holnapután

Kedvenc színházi darabok: Elizabeth, Az Operaház fantomja, Szépség és a Szörnyeteg vagyis leginkább a musicaleket kedvelem.

zsigmond_szava_thumb.jpgHa éppen nem futóversenyre készülsz és nem tanulsz, mivel töltöd a szabadidődet? Milyen sportokat kedvelsz még?
– A családommal és a barátaimmal töltöm szabadidőmet, amiből általában igen kevés van. Kisöcsémmel is sokat foglalkozok, az igazat megvallva hasznos is, mert az anyaságra felkészít, jó dolog, ha az embernek van testvére. Húgomra, Vandára is büszke vagyok, hiszen ő is többszörös magyar bajnok, válogatott tájfutó. Szabadidőmben szívesen olvasok vagy főzök, de leginkább az aktív kikapcsolódást kedvelem. A futás mellett szeretem az úszást, biciklizést, de ezekre sajnos nagyon ritkán van időm.
Fotók szerzői sorrendben:
1. fotó - Demeter Zsolt
2. fotó - Hódossy Zsolt
3. fotó - Mets Márton
4. fotó - Máthé István


Búzafalvi Tamás


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-11-26 (Szombat)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!