Kultúra

Raffai Kinga legújabb kiállítása a MÜHA Galériában

2010-11-09 10:16

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE raffai_kinga_01.jpg

Az országszerte ismert miskolci születésű festőművész batik-, akrill-, akvarell technikával készített festményeiből nyílt kiállítás a Művészetek Háza Galériában, a tárlatot dr. Kárpáti László muzeológus, művészettörténész nyitotta meg.

Raffai Kinga szimbólumokat teremtő, népköltészeti ihletésű munkáin a rajztanári és az alkotó művészi tevékenység egyaránt tükröződik. Az Egri Tanárképző Főiskolán végezte tanulmányait, majd több éves művészeti tevékenysége elismeréséül 1980-ban vették fel a Magyar Köztársasági Művészeti Alapjába. Tanulmányúton volt Mexikóban, Németországban, és Japánban is. A miskolci Eötvös József Szakképző és Művészeti Szakközépiskola Művészeti Tagozatának vezetője volt. A művésznő pályafutása során számos  kiállítást rendezett, a hétfőn megnyílt kiállítás a 62. önálló tárlata.
raffai_kinga_02.jpg

”Elsősorban batik-, akrill-, akvarell technikával dolgozik Raffai Kinga, a népi motívumú képei éppúgy lenyűgözőek, mint a portréi, de az emeleten lévő Japán kollekciót is érdemes megtekinteni. A színek és a formák által képteremtő igénnyel az értelmen és az érzelmeken túl, elbeszélő, szimbólumokat teremtő, gyakran népköltészeti ihletésű munkákat készít. A szellemi-képi-érzelmi üresség ellen küzd alkotásaival ő is, mint a legtöbb képzőművész. A technikai virtuozitás pontos és érthető ábrázolással párosul, művei népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, hogy róluk költők verseket is írtak. Portréi éppúgy tökéletesek, mint elvont-misztikus képei, batikjain a színek és a formák nem csupán szemet gyönyörködtető, díszítő elemekként szerveződnek egy korhoz kötött ízlésvilág elvárásaihoz igazodva. Képteremtő igényét a nemes érzések és az értelem hol elbeszélő, hol szimbólumokat teremtő, hol protestáló, hol a képköltészetben békét kereső szándéka táplálja. Alkotásainak mondanivalója változatos formai és kompozíciós megoldásokban fejeződnek ki, valójában képei által egy terített asztalt varázsolt Kinga a nézők elé, egy bőséges kínálatú vacsora asztalt, kellemes illatokkal, ízekkel, asztaldíszekkel, szép környezetben, ajánlom mindenkinek.” – mondta a megnyitón Dr. Kárpáti László muzeológus.

raffai_kinga_03.jpg

- Néhány régi és több új képem is van a kiállítási anyagban, az elmúlt 30 év „terméséből” válogattunk, vannak köztük csendéletek, portrék, népies-falusias témájú képek is. Technikailag is változatos a tárlat, hiszen a batik mellett olaj és akrill munkák ia azülettek a kiállításra. A portrék nagyrésze személyes barátokról, ismerősökről készültek, mint például a sajnos fiatalon elhunyt Gál Ági főiskolai csoporttársamról, barátnőmről készített kép. Szeretném még kiemelni a Japán kollekciómat is, ez még akkor keletkezett, amikor az Eötvös Szakközépiskolában tanítottam és néhány tanítványommal egy tanulmányúton volt szerencsém résztvenni Japánban. Nagy hatással van rám a mai napig a keleti kultúra, a gésák, szamurájok világa, ez tükröződik ezeken a képeimen – nyilatkozta Raffai Kinga hírportálunknak.

      további fotók itt!

Búzafalvi T.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-10-04 (Kedd)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!