Egyház

Ma délben miskolci harang szólt a rádióban

2010-11-03 13:26

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

November 3-án, délben egy miskolci római katolikus plébániatemplom harangja szólt az MR1-Kossuth Rádióban. A mindszenti templom helyén már a középkorban is állt egy kis kápolna, amely a mellette lévő egyházi ispotályhoz tartozott.

mindszentitemp.jpgA templom az Avas hegy déli lejtőjén talalható, valamikor különálló Mindszent településről kapta a nevét, ahol a 16. század második felében nagy számban telepedtek le katolikus családok.

A jelenlegi templom építését Althán Mihály bíboros, váci püspök kezdte 1728-ban, a régi kápolna helyén. Az építkezést a bíboros halála után Máriássy Sándor püspök folytatta, a templomot 1744-ben Péter-Pál napján, az apostolok ünnepén szentelték fel. Az impozáns barokk épületnek eredetileg alacsony tornya volt, ennek változása az 1857-ben Miskolcra látogató Ferenc József uralkodóhoz fűződik.

A magyar király a monumentális templom láttán felajánlotta, hogy felépíttet egy méltó tornyot - a másik finanszírozását az egri érsek vállalta. 1864-re mind a két torony elkészült és ezzel kialakult a mindszenti templom mai formája. Az 56 méter magas tornyokban négy harang található. A baloldaliban egy, a jobboldaliban három. A délidőben megszólaló Péter-Pál harangot Korecs Márk öntötte Egerben, az apostolok tiszteletére 1835-ben.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2023-12-10 (Vasárnap)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!