Egyház

A Doni Bajtársak is megemlékezést tartottak a halottak napján

2010-11-02 17:01

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

A II. világháború hősi halottjaira, a magyar honvédekre, elhunyt honfitársainkra emlékeztek kedden a Doni Bajtársi Szövetség Miskolci Csoportjának képviselői és hozzátartozóik Miskolcon, a Szemere kertben található kopjafánál. Az eseményen a Magyar Tartalékosok Szövetségének katonái is részt vettek.

doni_halottak_nap_01.jpg

A Himnusz eléneklésével vette kezdetét a megemlékezés, majd dr. Chlumetzky Ferenc - a Doni Bajtársak Köre Miskolci Csoportjának egyik alapító tagja - a Seregek Ura imakönyvből olvasott fel imát az elhunyt katonák tiszteletére. A Búza téri görög katolikus parókia esperese, Gulybán Tibor emlékező imádságot tartott, ezt követően az egybegyűltek közösen énekelték el a Boldogasszony anyánk keresztény éneket. A kedd délutáni megemlékezés végén virágokat, koszorút és mécsest helyeztek el a hősi halottak tiszteletére.

„Fontos, hogy a halottak napján is megemlékezzünk a hősi halált halt magyar honvédekre. A sok ezer magyar család katasztrófájáról ma sem szabad elfelejtkeznünk, minden év január 12-én lerójuk kegyeletünket itt a kopjafánál a doni áttörés emléknapján. Idén, éppen 67 éve történt a doni_halottak_nap_02.jpgdoni áttörés, ami a magyar hadtörténet egyik legnagyobb veresége, a kemény, – 45 Celsius-fokot is elérő orosz hidegben igen nehéz volt a magyar honvédek sorsa, ráadásul még a korszerűtlen, gyenge fegyverek és a felszerelés is nehezítette a helyzetüket. Több mint 125 ezer magyar katona halt meg a harcmezőkön, vagy került az orosz hadsereg fogságába. Az a szomorú, hogy a Miskolcról és környékéről a 2. magyar hadseregben harcoló katonák közül mindössze 32-en jöttek vissza”- nyilatkozta a Minap Online-nak a Bajtársi Szövetség oszlopos tagja, lovag vitéz Litvai Ottó.

A Doni Bajtársak Köre Miskolci Csoportja gyakorta rendez vasárnaponként szentmisét az elhunyt bajtársak emlékére. A mostani ünnepi megemlékezés támogatói voltak a vitézi rend Északkelet-Magyarországi törzskapitánysága, a miskolci Búza téri görög katolikus parókia, a kopjafa állagmegőrzésében segített Heinlein Tibor ongai vállalkozó, Nyistyák Attila és Tergalecz Ferenc kőműves mesterek, illetve Elek Egon bádogos mester, aki a kopjafa tetejének esővédelmét oldotta meg.

A Magyar Tartalékosok Szövetségének B.-A.-Z. Megyei Szervezete is részt vett a megemlékezésen, két tagjuk terepszínű katonai ruhában teljesített szolgálatot a mintegy félórás halottak napi megemlékezés és koszorúzás során. 2004-ben jött létre országos szinten a Magyar Tartalékosok Szövetsége, amely szervezi tagjainak biztonságpolitikai, katonapolitikai, honvédelmi és katonai ismereteinek megalapozását, szinten tartását, fizikai állóképességük fejlesztését. Horváth Róbert, megyei elnök elmondta:
„A szövetség a honvédelemhez, és a rendvédelemhez közvetlenül kapcsolódó más társadalmi szervezetekkel együttműködve hozzájárul a haza védelmi képességének erősítéséhez, a katasztrófa-elhárítással és mentéssel kapcsolatos feladatok ellátásához. Országos szinten több mint 3000 tagunk van, Miskolcon jelenleg 32 fő van az állományban, de bízunk benne, hogy – a változatos túrák, sportlövészet, egyéb programok miatt is - egyre több fiatal fog kedvet kapni és fognak jelentkezni a Tartalékosokhoz.”

   fotógaléria itt


Jelentkezés tartalékos katonának az alábbi elérhetőségeken:
06 20 4963363
robi1126@freemail.hu
Horváth Róbert megyei elnök
Magyar Tartalékosok Szövetségének Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete
http://matasz.com/

Búzafalvi T.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-12-02 (Péntek)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!