Külföld

Miskolcon járt Orbán Viktor

2008-03-03 10:17

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE orbanv.jpg

Miskolcra látogatott Orbán Viktor, a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség elnöke, egykori miniszterelnök. A politikus rövid itt-tartózkodása során a Miskolci Egyetemen találkozott a campus diákjaival, akik kérdéseket is tehettek fel neki, többek között a márciusi népszavazással kapcsolatban.

Orbán Viktor a Citromfa Politikai Műhely meghívására látogatott a Miskolci Egyetemre. A fórum első részében az elnök a Fidesz népszavazással kapcsolatos álláspontját ismertette. A későbbiekben pedig a hallgatók tehettek föl kérdéseket, melyek elsősorban a referendumra irányultak.
Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy elsősorban a tandíjra összpontosít, mivel a fórumot a campuson rendezték. A volt kormányfő szerint a népszavazás nemcsak egy népszavazás, hanem az előttünk álló néhány évtized jelentős kérdése. Korábban a magyarokat tudásuk és korszakalkotó ötleteik miatt „marslakónak” nevezték, ma azonban „lúzerként” emlegetnek minket – fogalmazott az elnök.
A tandíjnak nincs köze a felsőoktatás jövőjéhez. Sokkal inkább egy elfuserált gazdaság miatt akarják bevezetni. A felsőoktatás felemelheti az országot, hiszen a siker alapja a tudás – tette hozzá a volt miniszterelnök.
Emlékeztetett arra, hogy az Orbán-kormány egyszer már hatályon kívül helyezte a tandíjat 1998-ban, és akkor senki, még a szocialista képviselők sem voksoltak a tandíj megtartása mellett. Az utóbbi években viszont több mint 20 ezerrel kevesebben jelentkeztek felsőoktatási intézményekbe. Ennek oka a tandíj, mely sokak számára leküzdhetetlen akadály.
Orbán Viktor nehezményezte, hogy március 9-éig nem teszik közzé az idei felvételi adatokat. A pártelnök szerint nem csak IGEN-t kell mondani, hanem ezzel azt is kell üzenni, hogy hagyjunk föl „az ember embernek farkasa” fölfogással. Többről van szó, mint pusztán tandíjról. Arról, hogy hogyan akarjuk leélni életünket ellenségként vagy együttműködve.
Az elnök hangsúlyozta, hogy míg a tandíj a hallgatók számára fontos, a vizitdíj és a kórházi napidíj a korosodóknak húsbavágó kérdés. A fiatalok támogassák az időseket, ne engedjék, hogy kétszer kelljen fizetni szüleiknek és nagyszüleiknek az egészségügyi ellátásért. Arra kérte a jelenlévőket, hogy legyenek szolidárisak és szavazzanak IGEN-nel mind a tandíj, mind a vizit- és kórházi napidíj eltörlésének kérdéseiben.
Arra biztatta továbbá a hallgatóságot, hogy saját eszközeikkel fejlesszék a demokráciát. Azaz menjenek el voksolni, mert ezzel tudnak életükön változtatni, akár két választás között is.
Orbán Viktor miskolci látogatása során a Miskolc Televízió szerkesztőségébe is ellátogatott, a vele készült beszélgetést hétfőn este láthatják a nézők.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2020-12-01 (Kedd)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!