Címlap

Miskolc, az Értékgazdag Település

2010-09-30 12:52

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE ertekgazda.jpg

Értékgazdag Település Díjat nyert Miskolc, az elismerést szeptember 30-án, csütörtökön vette át Budapesten Fedor Vilmos, kulturális ügyekért is felelős alpolgármester. A pályázatot a hazánk tájértékeinek feltérképezése, megismertetése és értékőrző használatuk népszerűsítése érdekében létrejött konzorcium hirdette meg.

A konzorcium tagjai között található a Budapesti Corvinus Egyetem Tájépítészeti Kara, a Földmérési és Távérzékelési Intézet, a Nemzeti Örökségvédelmi Központ, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal, valamint a Vidékfejlesztési Minisztérium Környezet- és Természetvédelmi Helyettes Államtitkársága is.

Dr. Csemez Attila, a Corvinus Tájépítészeti Karának dékánja elmondta: az értékgazdag település díj létrehozása természeti táj és értékvédelem szempontjából rendkívül fontos lépés, mivel elősegíti a települések egyedi értékeinek védelmét. A dékán méltatta a beérkezett pályamunkák színvonalát. –Körülbelül tizenkétezer műemlék van hazánkban, míg a szomszédos Ausztriában több mint negyvenezer. Az egyesület célja, hogy a jelenlegi műemlékeket megfelelő módon meg, valamint, hogy figyeljenek arra, amit egy-egy területen helyi értéknek tartanak – tette hozzá dr. Kollányi László a dékánhelyettes.
 
Az elismerésre harminckét érvényes pályázat érkezett, az interneten szeptember 25-éig szavazhatott a nagyközönség, hogy melyik pályaművet tartja érdemesnek a közönségdíjra. A pályaműveket három kategóriában várták: 10 ezer fős lélekszámig, a közepes méretű települési kategóriában, valamint 40 ezer fő fölött.

palotaszal.jpg

A legaktívabbak a legkisebbek voltak, húsz község és város nyújtotta be a jelentkezését azzal, hogy feltöltötte a honlapra a bemutatkozó videóját vagy prezentációját, valamint a településre vonatkozó értékőrző és -teremtő programját. Emellett hat közepes és hat nagyváros szállt versenybe az Értékgazdag Település címért.
 
A kiírók a pályázati felhívásban hangsúlyozták, hogy nem csak a településen található értékek mennyisége alapján fogják odaítélni a díjat, hanem döntő szempont lesz az is, ki mennyire vonzó módon, kreatívan tudja a saját értékeit bemutatni. Az értékelések szerint a beérkezett pályaművek között valóban születtek izgalmas alkotások, érdekes megközelítések, amiről bárki meggyőződhetett, a oldalra látogatva. Itt ugyanis megtekinthetők, s szeptember 25-én éjfélig értékelhetők is voltak a pályaművek.

varjate.jpg

A zsűri értékelése alapján az első kategóriában (10.000 fős lélekszámig) Szentbékkálla, másodikban (10.000 és 40.000 fős lélekszámú települések) Mosonmagyaróvár, míg a harmadik kategóriában (40.000 fő feletti települések) Miskolc lett az első.

A városunk pályázatának értékeléséből kiderül: Miskolc városa kategóriájában és a közönségszavazásban is az első helyen végezett. 2430 megtekintés mellett a látogatók 5-ből 4,6 pontra értékelték a város bemutatkozó filmjét, amely sikeresen kapcsolja össze a helyi közösséget a város értékeivel. Rendkívül ötletes és szemléletes bemutatója mellett kiemelt értéke a pályázatnak a benyújtott értékmentő és értékteremtő program is. Miskolcon példaértékűen igyekszik elősegíteni az önkormányzat, hogy az emberek mindennapjaiba beépüljön az értékközpontú, felelős gondolkodás és az értékteremtő tevékenység.

Fedor Vilmos alpolgármester a díjjal kapcsolatosan kiemelte: Nincs olyan magyar város jelenleg, aki ennyi elismerést kapott volna az utóbbi években a kulturális életéért, mint Miskolc. Példaként az Európa Kulturális fővárosa pályázatot említette. – Az ott megszerzett második hely hatalmas presztízs volt, már csak azért is, mert most már nyíltan kimondható: Pécs első helye politikai döntés volt – mondta Fedor Vilmos. Az előkelő helyezés pedig – mint fogalmazott – a legtöbb helyiben újjáélesztette a „miskolciságot”, büszkék lett újból Miskolcra az itteniek, más városokban pedig ismét felfigyeltek rá. A Városimázs-díj kiosztásakor Miskolc évek óta dobogós helyen végez, valamint 2008-ban Miskolc lett a Kultúra Magyar Városa is, ez utóbbit azóta a tábla is jelzi a városhatárokon. – A most elnyert Értékgazdag város címhez szintén jár majd tábla is, így Miskolc egyedüli lesz az országban, mely két ilyen nagy címmel rendelkezik.

Fedor Vilmos beszélt arról is, hogy ez a sok elismerés nem csak az ő érdeme, hiszen egy teljes csapat dolgozik folyamatosan évek óta azért, hogy Miskolc kulturális élete jobb lehessen, és mindezt kommunikálni is tudják. – Ezt jelképezte az is, hogy a díjat Lencsés József, városmarketing csoportvezetővel és Zelei Dániellel városmarketing referenssel együtt vettem át – tette hozzá az alpolgármester.

Tajthy Ákos
Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-08-08 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!