Címlap

Polgármesterjelölti vitát szervezett a SZEME

2010-09-16 15:24

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE polgvita_kalihircsu_01.jpg

Vitára hívta a Miskolc polgármesteri székéért ringbe szállókat Hircsu Ákos, a Szemléletváltást Miskolcon Egyesület polgármesterjelöltje. A szeptember 15-én este hat órától kezdődő vitára csak Káli Sándor, az MSZP polgármesterjelöltje, jelenlegi polgármester fogadta el a meghívást, Kriza Ákos, a Fidesz–KDNP, és Szegedi Márton, a Jobbik polgármesterjelöltje úgy döntött, hogy nem vesz részt vitában

Az Ifjúsági és Szabadidő Házban megrendezett vitán, a részt vevő jelölteknek három-három perc állt rendelkezésükre, hogy bemutatkozzanak, és elmondják programjuk főbb irányvonalait. Hircsu úgy fogalmazott, hogy jelenleg a „pártokrácia” korát éljük, hiszen ma nagyrészt pártfinanszírozás dönti el, hogy melyik párt tud sikeres lenni. Emiatt is döntöttek úgy, hogy nem pártot, hanem egyesületet alakítanak. Káli Sándor arról szólt, hogy rossz irányba halad a demokrácia, amit leginkább az mutat, hogy két jelölt távol maradt a vitától. Mint mondta, akinek céljai, tervei vannak, bátran ki kell állnia az emberek elé, és ismertetnie azokat, akár ütköztetni az álláspontjait másokkal.

polgvita_krizaszegedi.jpg

Ezt követően a két jelölt az öt legfajsúlyosabb témában – úgymint közbiztonság, munkahelyteremtés, oktatás, egészségügy és turizmus-idegenforgalom – fejthették ki programjuk részleteit. Minden jelöltnek négy-négy perc állt rendelkezésre minden témában.

Közbiztonság

A közbiztonsággal kapcsolatosan Hircsu kifejtette, programjuk legfajsúlyosabb eleme, hogy megerősítsék a rendőrséget, a közterület-felügyeletet és a polgárőrséget, mert jelenleg hiába van ezek mellett még város- és településőrség is, a rendszer nem elég hatékony. Mindemellett a térfigyelő rendszerek létére is nagy hangsúlyt fektetett.

Káli Sándor a törvények megváltoztatására hívta fel a figyelmet, mint mondta, a jelenlegiek nem védik kellőképp az embereket. A polgármester érvelt a városőrség mellett is: véleménye szerint, mivel állandó létszámhiánnyal küzd a rendőrség, ez a szerv hathatósan tud segíteni az egyes városrészekben. A térfigyelő rendszerekkel kapcsolatosan egyetértett Hircsu Ákossal, hozzátéve, hogy már most is számos működik a városban, és szeptember végén újabbakkal bővül a meglévő hálózat.

Munkahelyteremtés

- Kevés munkahely van a városban, ez tény, mert bár sok új munkahely létrejött, annál is több szűnt meg – kezdte Káli Sándor. Rámutatott arra is: hogy a képzés sem megfelelő a városban, hiszen a soha nem látott munkanélküliség mellett majdnem ilyen nagy a munkaerőhiány is. A polgármester visszautasította azokat a – máshol elhangzott vádakat –, miszerint a város nem fogadta volna a Mercedes gyárat. Az, hogy Kecskemétet választották, a gyár döntése volt, Miskolc tudott volna területet adni nekik – tette hozzá.

Hircsu Ákos a munkahelyteremtésről szólva elmondta: a helyi vállalkozókat kell segíteni, elsősorban abban, hogy gyors és korrekt ügyintézést biztosítson nekik az önkormányzat. Meglátása szerint ugyanis évi sokmilliós iparűzési adótól esik el a város amiatt, hogy a cégek más városokba teszik székhelyüket. A SZEME elnöke emellett inkubátorházak alapítását szorgalmazta, ahol fiatal, kezdő vállalkozók kaphatnának olcsó irodát, cserébe azért, hogy bizonyos időtartamra vállalják, hogy a városban működtetik cégüket. Felhívta a figyelmet arra is, hogy nem elég, ha egy nagyvállalat olcsó munkaerőt hoz Miskolcra, annak értékteremtőnek is kell lennie.

Oktatás

polgvita_kalihircsu_02.jpg

Káli Sándor polgármester az oktatási intézmények nehéz helyzetére és az nyelvtudás fontosságára hívta fel a figyelmet. Érvelése szerint az államnak át kellene venni az oktatási intézményeket az önkormányzatoktól, mert arra jelenleg a legtöbbnél nincs kellő forrás, hogy megfelelő színvonalon tudják működtetni az intézményeket.

Hircsu Ákos elmondta, hogy már a bölcsődékben, óvodákban is gond van, hiszen kevés a férőhelyek száma. Programjukban vállalnák, hogy növelik a csoportok számát, így a pedagógusoknak sem kellene sokszor lehetetlennek tűnő, megfeszített munkát végezni. A nyelvtanulás fontosságában egyetértés volt a két jelölt között.

Egészségügy

Hircsu Ákos kritizálta a kórházak és egyéb egészségügyi intézmények felszereltségét, állapotát. Véleménye szerint a szervezetlenség megszüntetése az elsődleges feladat, valamint a korábban privatizált nagy bevételt hozó orvosi ágazatok visszaszerzése.

Káli Sándor is megoldásra váró problémának nevezte az egészségügy helyzetét, hozzátéve, hogy a város kórházai jelenleg azért vannak nehéz helyzetben, mert fűnyíró elv szerint finanszírozta az előző kormány az intézményeket, nem pedig szakmai munka alapján. A polgármester szerint az egészségügy egészét – beleértve a mostani privatizált részeket is – ismét állami kezelésbe kellene venni.

Turizmus és idegenforgalom

Káli Sándor a város jelenlegi turisztikai helyzetéről szólva elmondta: a világválság mindenhol érezteti hatását, így Miskolcon is jelentősen visszaesett a turisták száma. Káli szerint ma már minden városban van wellness fürdő, így ez önmagában nem lehet elég az idegenforgalom felvirágoztatásához. A polgármester rámutatott: saját ötletekre kell építeni ma már az idegenforgalmat, olyanokra, megyek a térség különlegességeire, egyediségeire épülnek. Ilyennek nevezte a Science Múzeumot, vagy a Rockmúzeumot, melyek a jövő évben kezdenek épülni.

Hircsu Ákos Miskolctapolca tragikus helyzetére hívta fel a figyelmet, és leszögezte: a városrészbe mielőbb egy olyan strandfürdő kell, melyet a városban élők és a turisták is használhatnak. Emellett a SZEME elnöke szükségesnek tartana egy családi élmény- és ökoparkot is, szintén Miskolctapolcán. Mint mondta, ehhez nem különleges látványosságokra van szükség, hanem olyan egyszerű dolgokra, melyeknek köszönhetően sok család akar majd minél több időt a városrészben tölteni. Hircsu elmondta: kulcsfontosságú a városvezetés, a vendéglátósok és a környező települések, nagyvárosok összefogása, hiszen a régió látványosságait csomagban, körutazásokkal jobban lehetne „értékesíteni”.

Fotók itt!

polgvita_nezok.jpg

Tajthy Á.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2019-09-16 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!