Életmód

Szilvagombóc torta idén Magyarország tortája

2010-08-20 18:24

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

A magyar cukrászok augusztus 20-ára immár negyedik éve különleges finom süteményekkel készülnek. Az ünnepi tortát hivatalosan ma este nyolc órakor vágják fel a Budai Várban, és a Cukrász Ipartestület szervezésében az ország több száz cukrászdájában készítik és árulják.


Az ország tortáját pályázat alapján választják ki, a zsűri egyik feltétele, hogy kreatív ötletek alapján magyaros ízvilágú, újfajta sütemény legyen. A szilvagombóc torta csokoládéval és marcipánnal ötvözi a magyar szilvát - így nyert.

szilva_gomboc.jpgSulyán Katalin veresegyházi cukrász volt a torta megálmodója. A Magyar Rádiónak elmondta, nem ugyanaz a szilvás gombóc és a szilvagombóc. A szilvás gombóc az, amit a háziasszonyok otthon gyúrnak a burgonyás tésztából. A szilvagombóc azonban egészen más. Nem úgy kell elképzelni a tortát, hogy a szilvás gombócot beleültetjük sorban a krémbe, hanem ez tulajdonképpen egy marcipán tekercs. Aszalt szilvából készül - az van középen -, ezt beburkoljuk egy cukorszirupos-rumos-fahéjas piskótába, mindezt beletekerjük egy különleges marcipánba. Ennek a marcipánnak az a különlegessége, hogy az úgynevezett nullás marcipán, nem a megszokott, ahol háromszor annyi cukrot tartalmaz a marcipán, mint amennyi mandulát, hanem ez abban különleges, hogy 70 százalék a mandula és csak 30 százalék a cukor, tehát nem annyira édes és jóval intenzívebb a mandulaíz.

Sulyán Katalin elárulta, süteménye nem igazi újdonság, hiszen már két éve árusítja veresegyházi üzletében. Azonban szinte biztos, hogy nem a háziaszonyok kedvence lesz, mert rendkívül bonyolult elkészíteni. Leegyszerűsíteni azonban nem lehet – mondja. Némi gyakorlattal és nagyon sok türelemmel azért otthon is sikerülhet elkészíteni.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2024-05-21 (Kedd)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!