Életmód
Szilvagombóc torta idén Magyarország tortája
2010-08-20 18:24
A magyar cukrászok augusztus 20-ára immár negyedik éve különleges finom süteményekkel készülnek. Az ünnepi tortát hivatalosan ma este nyolc órakor vágják fel a Budai Várban, és a Cukrász Ipartestület szervezésében az ország több száz cukrászdájában készítik és árulják.
Az ország tortáját pályázat alapján választják ki, a zsűri egyik feltétele, hogy kreatív ötletek alapján magyaros ízvilágú, újfajta sütemény legyen. A szilvagombóc torta csokoládéval és marcipánnal ötvözi a magyar szilvát - így nyert.
Sulyán Katalin veresegyházi cukrász volt a torta megálmodója. A Magyar Rádiónak elmondta, nem ugyanaz a szilvás gombóc és a szilvagombóc. A szilvás gombóc az, amit a háziasszonyok otthon gyúrnak a burgonyás tésztából. A szilvagombóc azonban egészen más. Nem úgy kell elképzelni a tortát, hogy a szilvás gombócot beleültetjük sorban a krémbe, hanem ez tulajdonképpen egy marcipán tekercs. Aszalt szilvából készül - az van középen -, ezt beburkoljuk egy cukorszirupos-rumos-fahéjas piskótába, mindezt beletekerjük egy különleges marcipánba. Ennek a marcipánnak az a különlegessége, hogy az úgynevezett nullás marcipán, nem a megszokott, ahol háromszor annyi cukrot tartalmaz a marcipán, mint amennyi mandulát, hanem ez abban különleges, hogy 70 százalék a mandula és csak 30 százalék a cukor, tehát nem annyira édes és jóval intenzívebb a mandulaíz.
Sulyán Katalin elárulta, süteménye nem igazi újdonság, hiszen már két éve árusítja veresegyházi üzletében. Azonban szinte biztos, hogy nem a háziaszonyok kedvence lesz, mert rendkívül bonyolult elkészíteni. Leegyszerűsíteni azonban nem lehet – mondja. Némi gyakorlattal és nagyon sok türelemmel azért otthon is sikerülhet elkészíteni.
Az értékeléshez be kell jelentekeznie.
Miskolc TV mai műsora
2024-10-12 (Szombat)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!
Hozzászólások
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.
Legyél te az első hozzászóló.