Egyház

Év végére új külsőt kap a Kossuth utcai református templom

2010-08-07 15:43

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Egy hónapja kezdődött Miskolcon a Kossuth utcai református templom külső felújítása, az épület állványozása, mostanra pedig már a tényleges munkálatok is elkezdődtek, a tető cseréjével. Az IVS keretén belüli belvárosfejlesztés I. ütemében megvalósuló beruházás összértéke bruttó 150 millió forint, melyet nagyrészt az európai uniós pályázat segítségével tud megvalósítani a gyülekezet. Az önrészt adományaikból fedezik.

kossuthtemplom2.jpg- Egy templom felújítása mindig különleges lehetőség az adott gyülekezet életében, nem is minden lelkipásztornak van módja átélni ilyet – kezdi Szabó Sándor, a gyülekezet lelkésze. A több mint 200 éves Kossuth utcai református templom ráadásul a miskolci reformátusság életének meghatározó helyszíne. Az Istentiszteleteken túl ugyanis a templomot a Lévay József Református Gimnázium is használja évnyitók, évzárók alkalmával, ezen túl pedig több kulturális rendezvényt is tartottak már benne, és a gyülekezet reményei szerint a jövőben sem lesz ez másképp.Egy ilyen átfogó külső felújítás nagyjából harmincévente indokolt egy-egy épületnél. A Kossuth utcai templom utoljára 1981-ben volt restaurálva, akkor kívül-belül. – Idén belső felújítást nem tervezünk, ám ha a munkák befejezése után indokolt lesz, akkor ezt is elvégezzük – teszi hozzá a lelkipásztor.
A munkálatok már egy hónapja tartanak, az állványozás a torony kivételével mindenütt befejeződött, és a tetőhéjazat cseréje is megindult már a templom Kossuth utcára néző oldalán. A felújítás során a tetőlecek, a fólia és a cserepezés is megújul majd, de a toronytető és a négy fióktorony is új bádogozást kap. – Azt még nem tudjuk, hogy ott fent pontosan milyen állapotok uralkodnak, hiszen az állványozás még nem ért oda. Bízunk benne, hogy ennél nagyobb munkálatokat nem tartanak majd szükségesnek a szakemberek – fejti ki Szabó Sándor. Túl ezen hőszigetelt üveget kapnak a templom ablakai, és az ajtókat – melyeket egykor céhes legények készítettek mestervizsga-munkaként – is teljesen felújítják.

Megújulnak a kőkeretek, a lábazatok és a lépcsők is, sőt a követelményeknek megfelelően készül rámpa a mozgássérülteknek is. A gyülekezet régi álma valósul meg azzal, hogy a mostani munkák végével új óraszerkezetet, és órát is kap a templom így a toronyra felnézők ismét a pontos időt is láthatják majd. A munkák, ha minden jól meg ez év végére befejeződnek. Tajthy Á.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2023-09-24 (Vasárnap)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!