Közgyűlés

Hogyan újul meg a Városház téri épület?

2010-07-03 17:41

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Jó ideje munkagépektől hangos a Városház-tér és környéke. Épül Miskolc új főtere, a "város szíve", a környékbeli ingatlanok nagyobb része már korábban megújult. A Városháza jelenleg is állványok alatt van, a sorból talán csak a Városház tér 3. szám alatti épület lóg ki. Ennek fejlesztésére is vannak már tervek, ezekkel kapcsolatban azonban több kérdés is felvetődött.

A szóban forgó épületben több, mint egy évtizede a tér egyik jellegzetes kávézója foglal helyet, másik részében pedig volt már hamburgeres, jelenleg pedig pékség található itt. Komolyabb felújítás a portálok cseréjén kívül nem történt az épületen, épp ezért került napirendre a Miskolci Ingatlanfejlesztő (MIK) Zrt.-nél a frekventált helyen lévő ingatlan átépítése.

varost3.jpg

Az előterjesztés szerint a megújult ingatlan szorosan kapcsolódna a Rozmaring tömbön már elkészült lakásokhoz. Az akkori beruházás nem érintette a Városház tér 3. szám alatti épületet és környékét. A MIK azt javasolta, hogy ezt a majd 400 négyzetméteres területet az ingatlannal együtt, egy befektető bevonásával fejlesszék.

Álláspontjuk szerint a város azért járna jól a fejlesztéssel, mert az eladásból nyert pénzen túl, az üzlethelyiségek továbbra is önkormányzati tulajdonban maradnának, sőt az átépítés után a jelenleginél egyel több üzlet is kialakítható lenne. A terület fejlesztésére meghívásos tervpályázatot hirdettek, ennek lezárultával Bán Ferenc Kossuth és Ybl díjas Építész kapott megbízást az építési engedélyezési terv elkészítésére. Az kész tervet Miskolc Város Tervtanácsa egyöntetűen támogatta, megvalósításra javasolta.

A fejlesztés igen összetett, a frekventált terület miatt több kérdés felmerült a tervezett fejlesztésekkel és az elkészült tervekkel kapcsolatban.
Juga György, fideszes politikus kérdésünkre elmondta, miért nem támogatták eredeti formájában a javaslatot. Véleménye szerint kérdés, van-e értelme előre megterveztetni egy épületet, majd ezt követően értékesíteni a területet. Másrészt úgy érzik, gazdaságilag sem megalapozott a döntés, hiszen ha ez valóban olyan „bomba üzlet”, mint ahogy az előterjesztésben szerepel, akkor a MIK is elvégezhetné az ingatlanfejlesztést. Ha pedig mégsem akkora üzlet, akkor Miskolc máris több milliót bukott, csak a tervezéssel.
A meghívásos tervpályázattal kapcsolatban is kérdések merültek fel. - Szerencsésebb lett volna egy, a Szent-István térihez hasonló országos tervpályázatot kiírni, mert úgy a terveket a lakosság is megismerhette volna. Az előterjesztésben foglaltak ellenére is kétséges ugyanis, hogy az elkészült tervek illeszkednek-e a környékhez, ráadásul a jelenlegi pangó lakáspiaci helyzet miatt az sem biztos, hogy szerencsés egy tisztán ilyen célú beruházásba belefogni - hangoztatta Juga György.

Jirkovszky Tamás, a Miskolc Holding Zrt. városfejlesztési igazgatója portálunknak úgy nyilatkozott: nem zárkóznak el a módosításoktól, lehetőség lesz arra is, hogy lakások helyett akár más - esetleg kereskedelmi - funkciót is megvalósíthassanak az új ingatlanban.Az igazgató hozzátette: a beruházási programterv és engedélyezési terv készítése során a MIK vizsgálta a projekt megvalósíthatóságát, de átmeneti forráshiány miatt, ezt rövid időn belül nem tudta volna elvégezni. Ezért tett javaslatot az ingatlan fejlesztési kötelezettséggel történő értékesítésére, amely számos új elemmel egészült ki az általános ingatlanértékesítésekhez képest.
- A város, tanulva a korábbi tapasztalatokból, a javaslatban több módon igyekezett bebiztosítani magát. Abban az esetben, ha a beruházás ideje meghaladná az egy évet, a fejlesztő cég a kieső bérleti díjat is köteles lenne megfizetni, valamint ötven millió forint értékben a megvalósítás biztosítására bankgaranciát nyújtani - mondta el Jirkovszky Tamás.
Tajthy Á.  


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2020-09-18 (Péntek)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!