Közgyűlés

Árad a Tisza középső szakasza

2010-05-29 23:46

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

A Felső-Tiszáról levonuló árhullámok már a folyó középső szakaszán okoznak áradást, ahol jelenleg harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben. Dajka István, a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság igazgatóhelyettese azt közölte, hogy a beregi belvízvédelmi szakaszon már megszüntették az árvízvédelmi készültséget.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében elöntött területek kiterjedése is csökkent, körülbelül 14.700 hektárt borít belvíz. Csibrán Zoltán, a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság védelemvezető-helyettese Szolnokon ugyanakkor azt közölte, hogy a Tisza középső szakaszán végig árad a folyó, és ez az elkövetkező napokra is jellemző lesz.
   
A tetőzések május 30. és június 3. között várhatók a harmadfokú védekezési szintet meghaladó mértékekkel. A Tisza Szolnoknál a 840-870 centiméter közötti tartományban június 2-án vagy 3-án éri el az idei legmagasabb vízállását.
   


A Közép-Tisza teljes szakaszán harmadfokú készültség lépett érvénybe, ezért megkezdte a működését a 24 órás őr- és figyelőszolgálat. A Zagyván az apadó vízállásnak köszönhetően a felső szakaszon mérsékelték a készültséget, de a szolnoki torkolatnál az áradó Tisza visszaduzzasztása miatt harmadfokú a védekezési szint.
   
Szolnok önkormányzata péntek déltől harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a város területén Tiszaligetnél. Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság árvízvédelmi osztályvezetője azt közölte, kisebb árhullámok alakultak ki az észak-magyarországi folyókon az elmúlt napok csapadékos időjárása miatt.
   
Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján a következő napokban a Sajó vízgyűjtőjén is jelentősebb csapadékmennyiségre kell számítani, amelynek hatására másodfokú készültségi szintet is meghaladó vízállások alakulhatnak ki.
   
Az előrejelzések szerint a Bódva vízgyűjtő területén is jelentős mennyiségű eső várható a következő napokban. A telt medrek és a viszonylag magas vízállások miatt a vízfolyáson jelentős árhullám kialakulására kell számítani.
   
A Bodrog nagyon lassan apad. A következő napokra várt csapadék a jövő hét elején okozhat kisebb vízszintemelkedést, amely a vízszint stagnálásával és tartósan magas vízállás kialakulásával járhat.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2020-09-29 (Kedd)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!