Egyéb

140 éves a rendőrségi sajtó

2010-03-13 19:57

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Budapesten, a Rendőrségi Igazgatási Központban tartott ünnepségen emlékeztek meg március 11-én arról, hogy a rendvédelem első orgánuma 1869-ben Közbiztonság néven látott napvilágot. Az első, sikeres próbálkozást továbbiak követték, ezek közül lapelődünk, a Magyar Rendőr volt a leghosszabb életű: 1947-től a Zsaru 1992-es megszületéséig a Belügyminisztérium képes kétheti, később hetilapjaként szolgálta a tájékoztatás speciális vállfaját.

Beszédet mondott dr. Bencze József altábornagy, országos rendőrfőkapitány, majd elismeréseket nyújtott át.
Rendőrségi Aranytollat kapott Trunkó Barnabás, dr. Tuczakov Szilvána őrnagy, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője, valamint Nagy Eszter Dóra, az MTI bűnügyi tudósítója. A Zsaru magazint segítő tevékenységéért az ORFK vezetője dísztőrt adományozott dr. Strasser Tibor ügyvédnek.
A programot Kelemen Éva hadnagy, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferensének és a Készenléti Rendőrség zenekarának műsora, valamit állófogadás zárta.

rendorauto.jpg
Dr. Bencze József altábornagy: Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Kedves Kollégák, Ünneplők! A magyar rendőrségi sajtó születésének 140. évfordulóját ünnepeljük. E jeles napon mindjárt a világhírű Pulitzer József jut eszembe, s az, hogy mit mondott az újságírásról: „Azért kell újságot nyomtatni, mert pénzt nem szabad.” Mint ahogy ide kapcsolódik az is, nemcsak hajózni muszáj, de újságot csinálni is. A magyar állami rendőrség első újságjának, a Közbiztonságnak az 1869-es megjelenése sajtótörténeti dátummá vált, 140 éve van a magyar rendőrségnek írott sajtója. Az első rendőr szakmai lap, a Közbiztonság szerkesztője Forster József volt. A rendőrségi sajtó mindig bizonyos küldetést teljesített, tájékoztatott, és nem volt idegen tőle a kritika sem. Így gondolta ezt Forster József is, de nem az első budapesti rendőrfőkapitány, ezért Forster a váci börtönben kötött ki. Ám végül győzött az igazság és a sajtó, Thaisz Eleket menesztették.
A sajtónak közéleti szerepe van, akkor jó, ha olyan, mint a társadalom őrkutyája, aki éberen vigyázza azt. Érdekes, hogy a hierarchikus világban a rendőrségi sajtó is mindig megtartotta viszonylagos önállóságát, bár az egykori főszerkesztő Marschall József mártírhalála, majd rehabilitálása ordas fejezete volt a történelemnek, de ez a világ is véget ért. A rendszerváltás után újítani kellett, megszületett a Zsaru, amely kiválóan megtalálta a helyét, forrásként említik. Megfelel a tájékoztatás követelményeinek, szakmai hangot üt meg, és a bulvárhírekre éhes nagyközönséget is kiszolgálja. A maga nemében piacvezető, de a szerkesztőség készíti a rendőrség belső, kifejezetten szakmai orgánumát, a Rendőrt is.
Köszönet az egykori és a mai rendőrségi sajtó munkatársainak, elismerés azért, amit a rendőrségi tájékoztatásért tettek. Munkájukhoz kívánok további sikereket és jó egészséget.”

ORFK Szóvivői IrodaAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-12-06 (Kedd)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!