Városházi hírek
Menzareform Bizottság alakult
2010-02-18 19:04
Mesterszakácsok, közétkeztetési szakértők, intézményvezetők, szakorvos, szakoktatók, valamint a közétkeztetési szolgáltatásban résztvevők képviselőiből, dr. Simon Gábor ötletgazda, országgyűlési képviselő vezetésével és Buday Péter mesterszakács közreműködésével csütörtökön megalakult Miskolcon a Menzareform Bizottság.
Mint arról már korábban beszámoltunk dr. Simon Gábor fejéből pattant ki a menzareform terve, melyhez társat és segítséget kapott Buday Péter személyében. Januárban erről Káli Sándor polgármesterrel közösen már egyeztettek a városházán, most pedig a bizottság létrehozásával elkezdődött a konkrét munka.A bizottság alakuló ülése után dr. Simon Gábor elmondta, máris nagy az érdeklődés a miskolci példa után, sok település szeretné tudni, mit jelent a menzareform pontosan, és csatlakozni hozzá. A bizottság megalakulása után azt várják, hogy a miskolci intézmények is ismerjék meg, miről van szó, és csatlakozzanak a programhoz. A képviselő négy fontos célt nevezett meg, melyek közül az első pedagógiai: ismerjék meg a gyerekek az ételek alapanyagát, készítésük módját. Bővüljön a menzán főzött ételek választéka, javuljon a minőségük, az intézményi konyhák alakuljanak át, fejlődjenek és ezzel együtt fejlődjenek az iskolai étkezdék is.
Buday Péter szerint a cél érdekében fel kell rúgni néhány sztereotípiát, és vinni kell a rendszerbe némi kreativitást. Jelenleg 80-100 féle ételt főznek a menzákon, és a gyerekek ezt eszik évekig. A cél, hogy 4-500 féle ételt kóstolhassanak meg, és persze ez találkozzon az ízlésükkel is. A mesterszakács fontosnak nevezte azt is, hogy az étkezdék megújuljanak, mert csak így fogják a gyerekek „jóízűen enni a jó ízű ételt.” Ugyanakkor az sem titkolt cél, hogy tudatos vásárlókká tegyék a gyerekeket, akik egészségesen étkeznek, és ezt adják tovább majd szülőként a saját gyermekeiknek is. Nem akarják felforgatni a rendszert, és kidobni, ami eddig volt, hanem bővíteni a lehetőségeket. Tapasztalt mesterszakácsok, séfek fogják összeállítani a menüket, betanítani a menzák dolgozóinak az ételek elkészítését és ellenőrizni. Ugyanakkor a térség kulturális, gasztronómiai hagyományait is szeretnék beleszőni a rendszerbe. Buday Gábor kiemelte, hogy máris sok szponzor és magánszemély ajánlotta fel a segítségét, így kijelenthető, hogy egy város közössége fog össze a saját gyermekeinek jobb körülményeiért.
Az új rendszert fokozatosan vezetik be az intézményekbe, néhány évet vehet igénybe, hogy a menzareform végbe menjen. Ennek első lépéseként március 1-én a Vörösmarty Mihály Általános Iskolában fog látványfőzést tartani Buday Péter. A mesterszakács segítségével aznap több száz gyerek kóstolhatja meg az újfajta ételeket.
Az értékeléshez be kell jelentekeznie.
Miskolc TV mai műsora
2024-05-20 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!
Hozzászólások
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.
Legyél te az első hozzászóló.