Bulvár

Illegális pálinkafőzdék

2010-01-20 15:05

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Magyarországon tilos a házi pálinkafőzés. 2009-ben a Vám és Pénzügyőrség mégis közel 130 tiltott pálinkafőző készüléket foglalt le. Az illegális készülékeken előállított pálinka nem csak az egészségre hathat károsan. A rosszul összetákolt főzdék közveszélyesek, és tulajdonosaik nem fizetnek jövedéki adót.

palinkafozes2.jpg
Gyümölcsből készül, december 6-án ünnepeljük, és Szent Miklós a védőszentje. Ez a Hungaricum, a pálinka. De vajon milyen a jó pálinka? Mit nevezhetünk annak? A pálinka csak és kizárólag: magyar gyümölcsből készített, 100%-os gyümölcstartalmú, minimum kétszeres lepárlású, legalább 37,5%-os alkoholfokkal rendelkező szeszes ital. A jövedéki törvény pontosan meghatározza, hogy ki és milyen engedélyek birtokában állíthat elő szeszes italt. Mégis sokan próbálkoznak házilag, akár nagy mennyiségben előállítani pálinkát...

2009-ben a Vám és Pénzügyőrség közel 130 tilos pálinkafőző készüléket foglalt le az ország különböző részein. Ezek a zugfőzdék sok veszélyt hordoznak magukban. Sipos Jenő, a VPOP szóvivője azt mondja, rendkívül kockázatos vállalkozásról van szó. Hiszen ilyen italokat egyrészt nem megfelelő körülmények között állítanak elő; raktárban, pincében, padláson főzik ki, nem megfelelő higiéniai körülmények között, nem megfelelő készülékkel. Ez által minőségileg is kifogásolható a termék, tehát adott esetben még egészségkárosodást is okozhat. A másik probléma, hogy nem fizetnek utána adót. A harmadik pedig a közveszély okozás. Nem egyszer előfordult, hogy szakszerűtlenül összeszerelt készülékek felrobbantak, és súlyos sérüléseket okoztak.
A zugfőzdékre részben lakossági bejelentések alapján, részben pedig saját felderítés során bukkannak a vám és pénzügyőrök. A lefoglalt pálinkafőzőket megsemmisítik, ez általában préseléssel, szétvágással, kalapálással, de minden mechanikai módon megpróbálják tönkretenni, hogy a későbbiekben ne lehessen használni.

Az illegálisan előállított szeszes italok mennyiségét nehéz megsaccolni. Mint Sipos Jenő elmondta, amikor lefoglalnak egy készüléket, vagy megtalálnak egy helyszínt, megpróbálják visszavezetni azt, hogy mióta működött ott az üzem, mennyi italt állíthattak elő, ezt pontosan megmondani nem lehet, azonban a szakemberek az elhasználtsági fokból illetve a körülményekből tudnak következtetni.

Freepress.hu


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2024-05-21 (Kedd)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!