Bulvár

Koktélkészítés ünnepek előtt

2009-11-28 15:07

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE koktel.jpg

Nem kell bármixernek lenni, hogy italokat tudjunk mixelni, csak megfelelő eszközök kellenek hozzá. Lehet, hogy egy pár megtalálható az ön háztartásában is.

Séker (keverőpalack):
Egy feltétlenül szükséges. Elsősorban azokat az italokat mixeljük benne, amelyeknek adalékai nehezebben keverednek, mint például a tojássárgája, tejszín. Háromféle sékertípus létezik: a háromrészes szabványos séker egy serlegből egy fedélből és egy beépített szűrőbetétből áll. A következő a Boston séker elnevezést kapta, amely két részből áll: egy nemesacél és egy kisebb ólomkristály serlegből. A harmadikat a profik használják nagy előszeretettel, amely nemesacélból vagy ezüstből készül és jobban is záródik mint a Boston-séker.

Keverő vagy mixelőpohárra szükség van minden olyan italnál, melyet nem rázunk, hanem keverünk. A keverőpohár űrtartalmának körülbelől egy liternek kell lennie. Bárkanál: az adalékoknak a keverőpohárban történő keverésénél van szükség rá Bárszűrő: egy kerek rozsdamentes acéllemezből áll, melynek spirálrugós széle van és pontosan beleillik a sékerbe vagy a keverőpohárba. Nélkülözhetetlen eszköz ha nem akarjuk, hogy leszűréskor a vendég poharába gyümölcsdarabok, vagy magok kerüljenek.

Mérőpohár: nélkülözhetetlen, mivel minden italnál lényeges az adalékok mennyisége  Turmix: gyümölcsök pépesítésére, tejszín felverésére, valamint hűtött italok parfék tejes turmixok készítéséhez szükséges
Ezeken felül nem baj ha kéznél van egy: citromfacsaró, bárcsipesz, vágódeszka, jégvödör, koktélnyársak, szívószálak, bárkés, konzervnyitó.

Koktélok:
Bacardi Cocktail
- 3cl Fehér Rum
- 1cl Limelé
- 1cl Cukorszirup
- 1 Teáskanál Grenadine
A hozzávalókat öntsük egy shakerbe( keverőpohárba), majd jól rázzuk össze. Szűrjük koktélospohárba, és díszítsük egy pálcikára húzott koktélcseresznyével. Az ital alkoholtartalma 13-18%.

Cuba Libre
- 5 cl Fehér rum
- fél lime leve
- Coca-cola
A limeot facsarjuk a collinsos pohárba, majd öntsük hozzá a rumot, végül öntsük fel tetszés szerint colával. Díszíthetjük a megmaradt lime héjával, vagy limekarikákkal, limeszallagokkal

Mojito
- 4cl fehér rum
- 1 dash(öntet) Angustura
- 2cl Cukorszirup
- 6cl Szódavíz
- Fél Lime leve
- 4 Mentaág
Tegyük Collins-os pohárba a mentaleveleket, és öntsük rá a Cukorszirupot. Törőfával vagy egy kanál végével őröljük fel a mentaleveleket ahogy tudjuk .Facsarjuk bele a lime-ot és töltsük fel félig jéggel. Töltsük rá az Angosturát és a rumot. Töltsük rá a szódavizet és óvatosan keverjük meg. Rakjunk bele Lime szeleteket és kínáljuk szívószállal.

Pina Colada
- 4cl Fehér rum
- 4cl Kókuszkrém (vagy helyette 2cl kókuszlikőr és 2cl tejszín)
- Ananászlé
A hozzávalókat beletöltjük a Shakerbe, összerázzuk, és Hurrikán pohárba szűrjük. Koktélcseresznyével, egy gerezd ananásszal díszítjük és szívószállal kínáljuk.

Zombie
- 4cl Fehér Rum
- 3cl Barna Rum
- 3cl Stroh rum (80%)
- 1 dash Angostura
- 5cl Narancslé
- 2cl Citromlé
- 5cl Ananászlé
- 1 teáskanál cukor
A hozzávalókat öntsük shakerbe, jól rázzuk össze, majd szűrjük Hurrikán pohárba. Díszíthetjük ananásszal, naranccsal, koktélcseresznyével, esetleg mentalevéllel.

Gin Fizz
- 4cl Gin
- 1dash Cukorszirup
- 8cl Szódavíz
- 2cl citromlé
A shakerbe öntsük bele a hozzávalókat a szóda kivételével, rázzuk fel alaposan, majd szűrjük Collins-os pohárba. Öntsük fel szódavízzel, díszítsük citromdarabokkal, kínáljuk szívószállal.

Bloody Mary
- 6cl Vodka
- 2cl Citromlé
- 12cl Paradicsomlé
- Worcester Sheir szósz
- Tabasco szósz
- Bors
- Zellersó
A hozzávalókat öntsük bele egy shakerbe, jól rázzuk össze, majd szűrjük egy Collins-os pohárba. Díszítsük egy zellerszállal, és kínáljuk szívószállal.

Long Island Ice Tea
- 2cl Vodka
- 2cl Fehér rum
- 2cl Gin
- 2cl Tequila
- 2cl Tripple Sec
- fél Citrom leve
- Splash cola
A hozzávalókat a cola kivételével öntsük bele egy Collinsos pohárba, a jég közé tegyük a lime héjakat, majd keverjük meg. Ezután öntsük fel colával. Díszítsük limekarikával, koktélcseresznyével, esetleg mentaszárraal, és kínáljuk szívószállal.

Sex On The Beach
- 4cl Vodka
- 2cl Barack likőr
- 6cl Narancslé
- 6cl Feketeribizlilé
A likőrt és a narancslevet öntsük bele egy Collinsos pohárba, és keverjük meg. A vodkát a feketeribizlivel shakerben rázzuk össze, majd óvatosan szűrjük rá úgy a narancslére hogy ne keveredjenek el. Díszítsük narancsszelettel, kínáljuk szívószállal

Blue Tequila
- 3cl Tequila
- 3cl Blue Curacao
Öntsük egy pohárba a Blue Curacao-t majd hogy ne keveredjen, óvatosan építsük rá a tequilát is.

Margarita
- 4cl Tequila
- 2cl Triple Sec
- 1cl Limelé
Készítsük sókrusztát a koktélospohár szélére. A hozzávalókat shakerben jól rázzuk össze, majd szűrjük a pohárba.

Tequila Sunrise
- 4cl Tequila
- 3cl Grenadine
- 12cl Narancslé
Töltsük meg a Collinsos poharat jéggel, majd öntsük bele a tequilát, majd a narancslevet. Ezután a közepére öntsük be a Grenadint és hagyjuk leülepedni az alján. Ezután ha óvatosan megkeverjük elérhetjük a "sunshine hatást" azaz hogy szép sárga-vörös átmenetet kapunk. Díszítsük narancskarikával és koktélcseresznyével

Acapulco
3cl Fehér rum
- 2cl Tequila
- 2cl Kókuszlikőr
- 6cl Ananászlé
- 3cl Grapefruitlé
A hozzávalókat a shakerbe rakjuk, jól összerázzuk, majd egy Hurrikán pohárba szűrjük. Díszítsük ananász vagy narancsszelettel, koktélcseresznyével. Szívószállal kínáljuk.

B-52
- 1/3-ad Tripple Sec 3. szint
- 1/3-ad Kahlúa (kávélikőr) 1. szint
- 1/3-ad Bailey's 2. szint
Shot pohárban készítjük, óvatos építéssel. Húzóra igyuk, esetleg szívószállal

Caipirinha
- 5cl Cachaca
- 4 Gerezd lime
- 2 teáskanál cukor
A lime szeleteket törőfával egy Old Fashioned pohár alján törjük össze, majd a jéggel rétegelve hagyjuk is banane a szeleteket, majd öntsük fel a Cachaca-val. Kínáljuk szívószállal.


Molnár László
éttermi mester, Hotel Silver

 Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2020-07-03 (Péntek)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!