Gazdaság

Vágják a fenyőket

2009-11-25 08:18

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Megkezdték az őstermelők a karácsonyfának való fenyők vágását és előkészítését a szállításra. A megrendelések nagysága és a felvásárlási árak a tavalyihoz hasonlóak.

A hazai piacokra kerülő fák hatvan-nyolcvan százaléka a déla-zalai, somogyi vidékről vidékről származik. Több termelő is úgy nyilatkozott, hogy a tavalyihoz képest szinte változatlan a megrendelések nagyságrendje és a felvásárlási árak sem mozdultak el.

Jellemzően mindig november utolsó hetében kezdik kivágni és hálókba csomagolni a fenyőket, majd ezeket december 10-ig szállítják el a felvásárlók. Ezt követően kezdik el a piacokon az árusítást, sok őstermelő évtizedek óta maga is több száz fát árusít a főváros, vagy más vidéki nagyvárosok piacain.

fenyopi2.jpg

Idén valószínűleg több normann fenyő kerülhet a piacokra. Ezekből az utóbbi években többet ültettek Zalában, míg korábban inkább Dániából hozták be a piacokra a karácsony előtti időszakban. A nemesfenyőkre van leginkább kereslet tartósságuk miatt, noha áruk, a hosszas termesztés költségei miatt magasabb a többinél. Minden egyes fát egyedileg áraznak be a kereskedőkkel, átlagosan kettő és négyezer forint között váltakozik idén is a felvásárlási ára egy másfél-két méteres fának.

A Zala megye déli részén lévő falvakban évtizedek óta foglalkoznak karácsonyfa-termesztéssel, de pontos adatok nincsenek arról, hogy mekkora területen és hány fát termelnek évente. A Zala Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalnál is csak becslésekre hagyatkozhatnak, hiszen ezekben a falvakban szinte minden család termelő, az általuk fenyővel beültetett terület nagysága több száz hektár lehet.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2021-04-19 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!