Gazdaság

Hogyan spóroljunk?

2009-11-24 12:35

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE olvas.jpg

A mindennapi életben olyan egyszerű mozdulatokkal takaríthatunk meg energiát, melyek nem is jutnának eszünkbe.

Miskolc Megyei Jogú Város november utolsó hetében "Energia Hét" címen tudatformáló kampányt szervez energiahatékonysági témában. Ennek szellemében sorra veszünk néhány praktikát, melyekkel egy kis odafigyelés kíséretében több ezer forintot spórolhatunk családunknak évente.

A mai felgyorsult világban nagy szerepe van a villámgyors kommunikációnak. Ebben kulcsszerepet játszanak az újgenerációs mobiltelefonok – melyekkel már a világhálóra is csatlakozhat tulajdonosa – és a számítógépek, notebookok, laptopok.
Sok ember a mobiltelefon töltőjét a töltés  befejeztével nem húzza ki a konnektorból. A legelterjedtebb mobiltöltők üresjárati energiafogyasztása óránként 1,5 wattra tehető. Ez 1 millió, ki nem húzott töltő esetében naponta körülbelül 24 millió watt, így évente megközelítőleg 8760 millió watt vész kárba. Érdekes adat, ez a mennyiség 2 szélerőmű –mint például a felsőzsolcai Cervantes - éves átlagos kapacitásának, vagy a paksi atomerőmű napi 5 órás teljesítőképességének felel meg. Mindez a 20-32 forintos energiaárral számolva évente közel kétmilliárd forintos pazarlást jelent. Egyetlen mozdulattal rengeteget spórolhatunk saját háztartásunk és környezetünk számára, emellett a technika fejlődése is segíthet. Több mint 20 gyártó egyezett meg egy új, egységes mobiltelefon-töltő bevezetéséről. Ezzel akár ötven százalékkal lehetne csökkenteni az energiafelhasználást és jelentősen apadna a legyártott töltők mennyisége is, ami jelenleg évente több millió tonnára tehető. A cél az, hogy 2012-re a telefonok többségét mini USB-s csatlakozással lehessen tölteni. 

A probléma ráadásul nem csak a mobiltöltők, hanem a televíziók, számítógépek, és egyéb háztartási eszközök esetében is fennáll. Jelentős megtakarítás érhető el már a monitorok kikapcsolásával is. Egy 17-19 hüvelykes katódsugárcsöves monitor fogyasztása elérheti a 150 wattot is, vagyis önmagában a  PC energiafelvételének felét is kiteheti. A hasonló méretű LCD-kijelzők már lényegesen takarékosabbak, megelégszenek 40-50 wattal is. Mindazonáltal stand-by (kikapcsolt) üzemmódban a monitorok fogyasztása 5 watt körülire csökken, így képernyőkímélő helyett stand-by állapotba küldésével is sokat spórolhatnak a felhasználók – és ugyanez igaz a televíziókra is.
monitor2.jpgEgy számítógép és a hozzá tartozó 17 hüvelyk képátlójú katódsugárcsöves monitor teljes fogyasztása mintegy 300 watt, ha ezek egy teljes hónapig bekapcsolva működnek, több mint 6200 forinttal terhelik meg a villanyszámlát, egy év alatt pedig mintegy 75 ezer forintos költséget okoznak. Amennyiben ugyanezt a PC-t az év 52 hetében csak heti 5 napon, napi 8 órában, tehát kizárólag munkaidőben működtetjük, a villanyszámla csak kevesebb mint 19 ezer forinttal emelkedik.

Divatos manapság a szárítógép használata. A teregetést felcserélendő – és a folyamat meggyorsítása céljából – használják ezt a háztartási eszközt. A ruha nem szárad meg vele „jobban”, mint a szabad levegőn, viszont sok energiát fogyasztunk el vele. A szárítógép használata a legtöbb esetben felesleges, és évi 20-30 ezer forinttal rövidíti meg a családi költségvetést, vagyis érdemes elgondolkodni rajta, hogy valóban szükségünk van-e rá – nem beszélve arról, hogy a vasaló mellőzésével is lehet spórolni.

Ugyanúgy kaphatók szárító funkcióval kombinált mosógépek. Ezek legalább háromszor annyi energiát használnak el, mint egy hagyományos mosóprogrammal rendelkező készülék. Egy önálló szárítógép pedig körülbelül 2-3-szor annyi energiát fogyaszt, mint a mosógép. A mesterséges szárítás tehát még a leghatékonyabb géppel is évente 20-30 ezer forint többletkiadást jelent az áramszámlában. A szárítógépből kivett, gyűrött ruha vasalása is több energiát igényel. A ruhák a szárítókötélen is tökéletesen megszáradnak, és ha szépen teregetik az öltözéket, még kevesebb vasalásra lesz szükség. „Vasalásnál energiát takaríthatunk meg, ha előtte csoportosítjuk a ruhákat: először az alacsonyabb, majd a magasabb hőmérsékletet igénylő darabokat vasaljuk” - tanácsolja az Energia Klub.
napkollektor.jpg
A természetes fénynél való olvasás, a sokat fogyasztó izzók mellőzése már évtizedek óta javasolt módja az energia-megtakarításnak. Ehhez kapcsolható a napelemek térhódítása. A napelemek olyan eszközök, amelyek a fénysugárzás energiáját közvetlenül villamos energiává alakítják. A napkollektorok felszerelése azonban jelenleg még sok pénzt igényel, amit nem mindenki engedhet meg magának, ám a tapasztalatok azt mutatják, érdemes befektetni.
A fent említett apró figyelmességekkel csökkenthetjük a kiadásokat, de biztosan minden háztartás vezetőjének megvannak a saját, ötletes és kevés ember által ismert praktikái, melyekkel szintén faragnak kisebb darabokat a családi költségvetésből.

Soós Péter


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2021-04-19 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!