Közélet

„Ne villogjál, öcsém...”

2009-11-15 18:00

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE rohamrendorok4.jpg

- Sajóbábonyban baltákkal, kaszákkal felfegyverzett cigányok támadták meg a gárdistákat és azokat, akik részt vettek szombaton a Jobbik gyűlésén. A helyi boltost megverték, a lakosok rettegnek. Kommandósok, gárdisták és a vajda is a helyszínre sietett. Négy embert már előállítottak és további tettesek után kutat a rendőrség, mert legalább tízen támadtak csákánnyal, baltával a fehér Suzukira.Rendőrségi közlemény:
November 14-én este Sajóbábonyban egy parlamenten kívüli párt tartott lakossági fórumot. A fórumra érkezőkön felül mintegy 15-20 főnyi ellenérdekű fél is megjelent a fórumnak otthont adó általános iskola előtt. A helyszínen lévő nagyobb rendőri erőt látva az ellenérdekű csoport a rendezvény kezdete előtt a helyszínt elhagyta.
A fórum másnapjának délelőttjén – a felmerült gyanú szerint – négy helyi lakos megjelent egy helyi boltban és számon kérték a boltvezető asszonyt, hogy ő szervezte-e meg a városba a lakossági fórumot. A gyanú szerint az eset után egy, a lakossági fórumot megszervező férfit helyi lakosok szintén életveszélyesen megfenyegettek.
Az eseményeket követően Sajóbábony település határában a fórumot szervező párt szimpatizánsai, valamint a fórum ellenzői két, mintegy 30-40 főnyi csoport kezdett gyülekezni az úttesten egymással szemben. Ennek során a fórummal szimpatizálók egy gépjárművét az ellenérdekű csoportból néhányan karókkal, botokkal megtámadta és az autó ablakait betörték és az autót megrongálták. A támadás során az autóban ülő személyek nem sérültek meg.
A helyszínre kiérkező rendőrök által bevezetett intézkedéseknek köszönhetően sikerült megakadályozni, hogy további atrocitások történjenek.
A helyszínre kiérkező nagy létszámú rendőri erők a településen, valamint megye teljes területén fokozott ellenőrzést vezettek be és a Sajóbábonyra bevezető útszakaszt – biztonsági intézkedésként – délután teljes egészében lezárták.
Mintegy két óra elteltével a településen bevezetett rendőri intézkedések eredményeként helyre állt a közrend, amit követően a rendőrség az elrendelt útlezárást feloldotta.
A erőszakos cselekmények miatt a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság közösség tagja elleni erőszak bűntette, továbbá a Miskolci Rendőrkapitányság testi sértés, valamint zaklatás bűncselekményének megalapozott gyanúja miatt indított nagy erőkkel eljárást. Az autó megtámadását követően előállított személyt a rendőrség bűnügyi őrizetbe vette.
Sajóbábonyban az ottlakók biztonságának garantálása és a köznyugalom megőrzése érdekében folyamatos a rendőri jelenlét. Az eset kapcsán – megelőző intézkedésként – Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Rendőr-főkapitánya a megye egész területére fokozott rendőri ellenőrzést rendelt el.

B.-A.-Z.MRFK Kommunikációs Iroda

00. 10 Lecsendesedtek az indulatok Sajóbábonyban, kollégánk hazaindult.

23.50 A borsodi cigányvajda még mindig a „védelmi ülésen” van, még nem tartott sajtótájékozatót. Kollégánk megtudta, hétfőn Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Mozgalom vezetője, kedden Vona Gábor, a Jobbik elnöke tájékozódik Sajóbábonyban. A helyi bolt vezetője, Müller Pálné, MSZP-s politikus, őt verték meg saját boltjában. Az indulatok lassan lecsillapodnak, de még nem mentek haza az emberek, még mindig gumit égetnek és még tart a „védelmi ülés”.

23.10. Kiss Gergely András gárdakapitány tartott tájékoztatást a „Sajóbábony” tábla tövében. Kiss Gergely András arról számolt be, mit tudott meg a rendőrkapitánytól. A gárdisták óránként kérik a rendőrség tájékoztatását.
– Négy embert már őrizetbe vettek, azok közül, akik csákánnyal, baltával támadtak rá a fehér autóra. Két embernek kezdeményezik az előzetes letartóztatását, további tettesek felkutatásán dolgozik a rendőrség, hiszen nem négyen, hanem legalább tízen ütötték az autót. A rendőrség biztosított minket arról, hogy megerősíti Sajóbábonyban a rendőri jelenlétet, ahol egyébként négy körzeti megbízott dolgozik – mondta el Kiss Gergely András a gárdistáknak. A gárdisták felháborítónak tartják, hogy a cigányvajdákat beengedték a városközpontba, ők pedig a település szélére szorultak, ettől függetlenül nyugalom van Sajóbábonyban. A gárdisták zsíros kenyeret majszolnak, a sajtósok száma apad, a borsodi cigányvajda hamarosan sajtótájékoztatót tart a helyszínen és azt ígéri, hazaküldi aludni a romákat. Dr. Pásztor Albert ott van a helyszínen, igyekszik csillapítani a kedélyeket minden oldalon.


22.20
A település polgármestere, Nagy Imre egyeztetett a rendőri vezetőkkel és reméli, minél hamarabb helyreáll a rend Sajóbábonyban. A borsodi cigányvajda, Lakatos Attila kijelentette: garantálom, hogy itt nem lesz semmi baj, le kell csillapítanunk az indulatokat, senkinek nem eshet bántódása.
Kállai Csaba, az országos cigányvajda a médián keresztül azt üzente a gárdistáknak, hogy ne vonulgassanak, ne masírozzanak, hanem ismertessék meg programjukat a cigánysággal, ha megfelelő programot tudnak lerakni, a romák majd mellé állnak.
Dr. Pásztor Albert, Miskolc rendőrkapitánya itt sétál, egyeztet a rendőrökkel, telefonál. Valamelyik kollégájával beszélgetett, mikor elcsíptem néhány mondatot, miszerint nagyon komoly tanúkutatást, kihallgatásokat, nyomozást kell folytatni az autókat széttörő helyiek ügyében. Kiderült, az előbb nem erősítést, hanem váltást kaptak a rendőrök –osztotta meg velünk az információkat tudósítónk, Sólyom Sándor.

22.15
Még mindig tart a „védelmi ülés” a polgármesteri hivatalban. A Miskolc Televízió munkatársainak Sajóbábony polgármestere, a borsodi és az országos cigányvajda nyilatkozott. A részletekről perceken belül hírt adunk.

22.10
Ismét érkeztek rendőrök a helyszínre, nem tudom, hogy erősítés jött vagy egyszerűen váltás van. A tűzoltók a szántóföldeket világítják be, hogy a hatóságok lássák azt a terepet is, ahol nem áll rendőrsorfal. Az országos vajda is bement a polgármesteri hivatalba, ahol szerintünk lassan véget ért a tanácskozás. Többen azt állítják, látták dr. Pásztor Albertet, a miskolci rendőrkapitányt, ahogy elhagyta a hivatalt és Sajóbábonyt. A gárdistáknak továbbra is jó a kedvük, énekelnek.

21.43 E
gész nyugodt a hangulat, a gárdisták is egyre jobban érzik magukat. Eseménytelenül teltek az elmúlt percek, a gárdisták unaloműzőként hazafias dalokat énekelnek. Megérkeztek a tűzoltók, akiket vastapssal fogadtak a gárdisták. Egyelőre nem tudjuk, mit akar a tűzoltóság. A Miskolc TV munkatársai próbálnak megszólaltatni helyi cigányokat is, őket a karókkal felfegyverkezett hangadók is fenyegették. Megérkezett az országos vajda is, most ment el mellettünk fehér kalapban és öltönyben – mondta Sólyom Sándor, aki a minap.hu-t tudósítja a helyszínről.

21.15 Bencs Gábor, a sajóbábonyi Jobbik elnöke nyilatkozott a sajtó munkatársainak a település táblájánál. A politikus felvázolja az előzményeket, miszerint tegnap a lakossági fórum kezdete előtt már egy másfél órával megjelentek a cigányok. Bencs Gábor megerősíti azt, amit órákkal ezelőtt leírtunk és azt állítja, felvétel is bizonyítja, hogy a helyi boltban megverték a tulajdonost, mert az üzlet be volt kamerázva. Bencs Gábor azt állítja, őt és családját megfenyegették a romák, ezért védelmet kért a rendőrségtől. A rendőrség személyi védelmet nem tudott biztosítani, de megerősített jelenlétet igen a településen. A gárdisták a sajóbábonyi Jobbik elnöke szerint az ő védelmére siettek a településre, de rögtön megtámadták őket a romák, akik baltával, csákánnyal estek a gárdisták autójának. Bencs Gábor fél, nem mer hazamenni, örül, hogy az ország több pontjáról érkeznek a gárdisták.
  Kicsit nyugodtabb a hangulat, a rohamrendőrök és a romák nem csaptak össze. A cigányok már nem olyan ellenségesek a sajtóval, mint korábban, hangulatuk hullámzó, olykor örülnek jelenlétünknek, máskor meg el akarják vágni a torkunkat. Az árokparton és több utcában tüzet gyújtottak, csapatokba verődtek a helyi romák, nem mennek haza – tudtuk meg a helyszínen lévő kollégánktól.


20.20 Bent vagyunk a sajóbábonyi cigánysoron. Több száz roma tüzet gyújtott és agresszíven reagálnak az újságírók jelenlétére. A fotósokra haragszanak leginkább, amint meglátják a vaku fényét, rögtön fenyegetőznek. – Ne villogjál öcsém, mert elvágom a torkod – ezt üvöltötte nekem egy helyi férfi, mikor képeket készítettem.
Felvették bevetési ruhájukat a rohamrendőrök, akik most farkasszemet néznek a romákkal. A sajtó a rendőrök sorfala mögött húzódott meg, a gárdisták egyelőre messzebb vannak, most a rendőrség és a romák között éleződik a helyzet. A település polgármestere is itt van, meleg teát hord a rendőröknek. A cigányvajda is a helyszínre érkezett.

19.57 Most engedte be a sajtó munkatársait a rendőrség Sajóbábonyba. Legalább száz gárdista is várakozott, őket is továbbengedte a hatóság. Saját kocsijával gurulhat be mindenki a településre. Helyszínen tartózkodó kollégánk szerint folyamatosan jönnek a gárdisták, többen a fővárosból érkeznek. Bent a településen hatalmas tömeg van.

19.42 Hatalmas szirénasüvítés hallatszik, rengeteg készenléti rendőr érkezett a helyszínre – mondta kollégánk, aki még mindig kint várakozik több újságíróval együtt.

19.36 Legalább ötszáz autó áll Sajóbábony határában a 26-os úton. Valaki riasztotta a tűzoltókat, mert messziről úgy látta, lángol a település, pedig csak az autók lámpái szórják a fényt. Most érkezett 15 „jobbikos” autó, egyelőre nem engedik be őket, a rendőrök is hezitálnak, mi legyen. Hamarosan ideérnek a rendőri vezetők, akik a helyszínen tartanak sajtótájékoztatót – tudtuk meg a helyszínen lévő kollégánktól, Sólyom Sándortól.

18.50 Lassan megindul a kocsisor, végre kijöhetnek azok az emberek, akik Sajóbábonyban rekedtek, de a városba csak lakcímkártya ellenőrzés után mehetnek be az ott élők. Helyszínen lévő kollégánk várakozik, várja, hogy beengedjék Sajóbábonyba. A sajtónak megígérték a rendőrök, hogy hamarosan beviszik őket a településre. Kollégánk, Sólyom Sándor sajóbábonyi ismerősétől megtudta: a helyiek rettegnek, nagyon félnek a feldühödött romáktól, akik megvadulva járják a főutcát, és azt üvöltözik: „holnapra megölünk minden
magyart!”

Egyed Zsolt, a Jobbik megyei elnöke portálunknak azt nyilatkozta, állóháború alakult ki, a gárdisták legalább egy hétig Sajóbábonyban maradnak. 
– Helyszínelik a romák által összetört Suzukit a rendőrök és őrzik a települést, de mi is maradunk. Nem beszélnek róla, pedig pár éve itt is történt egy borzalmas tragédia, mikor kiraboltak egy férfit és nyakon szúrtak. A helyi magyarok örülnek neki, hogy itt a gárda, mi innen el nem mozdulunk, míg helyre nem áll a rend – mondta Egyed Zsolt, aki a Sajóbábonyban lévő gárdistákat koordinálja.

17.50 Hatalmas kocsisor torlódott fel a 26-os uton. Az emberek nem jutnak haza, nem engedik be őket saját településükre. A rendőrség lezárta a területet, egyelőre senkit nem engednek be. Több ember ideges, fél, attól tart baja esik a Sajóbábonyban lévő hozzátartozóiknak. Hatalmas a rendőri készültség, bármerre nézek, rendőrautót, rohamrendőröket látok – mondta Sólyom Sándor kollégánk, aki a helyszínről jelentkezett.

Szombaton lakossági fórumot tartott a Jobbik Sajóbábonyban. A találkozót megzavarták a helyi cigányok, akik a rendőrökre is rátámadtak. A megvadult tömeget csak a rohamrendőrök tudták megfékezni. A vasárnap sem hozott nyugalmat a borsodi településre. Több helyi lakos kétségbeesve hívta fel szerkesztőségünket, azt állították, életveszélyben vannak.
Olyan magyarokat bántalmaztak ma a sajóbábonyi romák, akik részt vettek tegnap a Jobbik-gyűlésen. A helyi boltban is elcsattant néhány pofon, ahol a tulajdonosnőt verték.
Egyed Zsolt, a Jobbik Magyarországért Mozgalom elnöke érdeklődésünkre elmondta, egyeztetett a gárdával, így az egész keleti dandár Sajóbábonyba vonul a csendőrszakasszal együtt. Egyed Zsolt így fogalmazott: valahogy meg kell védeni a helyi magyarokat.– Jobbikosok, gárdisták mentek ki vasárnap kora este Sajóbábonyba, a gárdistáknak két autóját már szétverték a cigányok. Akit csak tudtunk, mozgósítottunk,
de attól tartok, kemény éjszakánk lesz, komoly veszélyben vannak a sajóbábonyi magyarok – érvelt Egyed Zsolt.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

 • 2009-11-23 21:46

  magyar

  miért nem veszitek észre hogy lakatos pásztor , káli együtt játszik ......miért nem kérdezitek meg pásztort holt volt a vajda avaton és eggyálltalán miért fogad el valaki egy demokráciában egy vajdát legitimnek?????ki vállasztotta őrőkőlte a cimet e [ tovább ... ]
 • 2009-11-17 13:22

  Csaba1970

  Vona Gábor a Jobbik elnöke munkatársaival, köztük Szilágyi György elnöki kabinetvezetővel jelenleg is a borsodi Sajóbábonyban tájékozódik a sajtó által polgárháborúsnak beállított helyzetről.A Barikád helyszíni jelentése szerint a települést szinte t [ tovább ... ]
 • 2009-11-16 11:53

  fityesz

  Ez a példa is ékesen bizonyítja, hogy már csak a jelentős létszámú rendőri erővel lehet megoldani egy kis időre a problémát. Vagyis csak akkor hatásos a cigánykérdés megoldás, amikor fenyegetve érzik magukat a bevetési rendőrök láttán. Most nem tört [ tovább ... ]
 • 2009-11-16 11:51

  fityesz

  Erről írogatunk és beszélünk,a mai legsúlyosabb problémákról. Ez érdekli az embereket és főleg a megoldás mikor és mi lesz. nagyon jó cikk és sok kérdés maradt megválaszolatlanul ugyanis csak idő kérdése hogy hol és mikor következik ehhez hasonló. Jó [ tovább ... ]
 • 2009-11-16 09:51

  Haverikutya

  Fehér autót is szétvertek? A híradások egy pirosról szóltak.
 • 2009-11-15 23:48

  mimino

  ez a p3tru csak pár órája regisztrált, igy biztos hogy csak uszítani jött.
 • 2009-11-15 23:21

  Haverikutya

  p3tru Hát-tal csak a hozzád hasonló primitív tuskók kezdenek mondatot. Így írjuk helyesen: bohócruhában. A többi helyesírási hibáról nem is beszélve. Remélem te leszel a következő áldozat, a családod csak utánad fog következni. Ha nem a cigányok, akk [ tovább ... ]
 • 2009-11-15 23:00

  cvingi

  p3tru..én az ért bevágnálak a kaszával felfegyverzett rohadékok kozé,és utána megkérdezném véleményed...
 • 2009-11-15 22:07

  p3tru

  Az tudom mondani, amit Mathieu Kassovitz (Gyűlölet, 1995), amikor 2005 novemberében megkérdezték mit gondolt, amikor kitörtek a zavargások: Hát nem igazán lepődtem meg! Igazából, ha az én házam előtt masírozna pár idióta bohócruhába, mintha farsang l [ tovább ... ]
 • 2009-11-15 21:43

  Haverikutya

  Azért nincs megoldás, mert nincs rá (politikai) akarat! A káosz, és a magyarság eltűnése sajnos a "nagy" pártok közös érdeke. Ha a rendőrök lelőnének néhány állatot (mint pl. Amerikában), akkor a többit sokkal könnyebb volna kényszermunkára fogni. Pá [ tovább ... ]
 • 2009-11-15 20:00

  mimino

  te jó ég, ez megtörténhet Miskolc környékén??? el nem hiszem.. miért nem rendelnek el rendkívüli kijárási tilalmat, aztán aki az utcán van, összeszedni a rabomobilba tenni és máris az örsre vinni, fejébe verni az állampolgári kötelességeit. -- ne fen [ tovább ... ]
 • 2009-11-15 18:58

  fityesz

  Ész nincs, de balta az van. Jó hogy vannak olyan csoportok, akik segítenek megfékezni a dühöngő cigányokat. Adjunk nekik még több segély hátha azt a maradék eszüket is el iszák. Ezzel is bizonyítva, hogy már az állatok szintjén vannak. Volt már számt [ tovább ... ]

Miskolc TV mai műsora

2022-05-23 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!