Környezet

Vízbázis védelem Miskolcon

2009-10-31 15:06

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE monitoring.jpg

Az Európai Unió támogatásával, a Kohéziós Alap társfinanszírozásával több, mint 348 millió forintos beruházással valósul meg a vízbázis védelem Miskolcon. A MIVÍZ közleménye szerint Miskolc vízfogyasztása 35.000-42.000 m3/nap, melyet nyolc kiváló minőségű karsztvizet termelő, érvényes vízjogi üzemeltetési engedéllyel rendelkező objektum biztosít. A kutak sérülékeny vízbázison találhatók, a 88.100 m3/nap védendő vízkészlet teljes kiváltása nem lehetséges.

Különös hangsúlyt ad a projekt megvalósításának a 2006. június elején történt, időjárás által kiváltott vízszennyeződés a Miskolctapolcai Vízmű forrásfoglalásában, amit mintegy 4000 főt érintő gyomorfertőzéses járvány követett. A vízjárvány ismétlődésének megelőzéséhez elengedhetetlenül szükséges a vízbázis védelem teljes körű végrehajtása, továbbá a nyitott karsztos vízgyűjtőn minden előre felmérhető szennyezési forrás felszámolása.
A projekt alapvető célja az emberi tevékenységből származó szennyezések megelőzése, a természetes, jó vízminőség megőrzése az ivóvíz termelés céljára kiépített vízművek környezetében. Konkrét cél az előzetes vizsgálatok által kimutatott sérülékeny ivóvízbázison diagnosztikai vizsgálatok végrehajtása.A védelembe helyezés első fázisa a teljes körű diagnosztika.


A projekt közvetlen környezetvédelmi célja a fenntartható vízkészlettel való gazdálkodás részére mérési, diagnosztikai hálózat kialakítása, a vízbázis védelme, biztonságba helyezése, közvetett ökológiai cél a felszín alatti karsztvíz-készlet jó minőségben való megőrzése.

A több, mint 348 millió forintos fejlesztés végrehajtásában részt vevők a fenntartható fejlődés elvének érvényesülését tartják szem előtt a munka minden fázisában - hangsúlyozza a közlemény.


Bővebb információ:

Név: Horányiné Csiszár Gabriella

Telefon/fax: 46/519-309 / 46/347-023

E-mail: horanyine @miviz.hu
Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2021-04-18 (Vasárnap)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!