Környezet

Apasztják a Tisza-tavat

2009-10-27 05:22

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE tisza_to.jpg

Hétfőn megkezdődött a Tisza-tó téli időszakra meghatározott és jövő tavaszig érvényben lévő vízszintjének beállítása; a november közepéig tartó művelet során több tíz millió köbméter vizet engednek le a 124 négyzetkilométer vízfelületű tározóból. A vízszint csökkentésére azért van szükség, hogy a téli időjárás okozta veszélyeket elhárítsák, elsősorban, hogy megakadályozzák a tavon kialakuló jégtakaró partrombolását.

Naponta 5-8 centimétert apad majd a Tisza-tó, ezt a mértéket a vízjárásra, a hidrometeorológiai helyzetre és a halvándorlásra tekintettel módosíthatják. A Tisza-tó téli vízszintjének 1,15 méteres csökkentése után Kisköre-felső vízmércén 610 centiméter körüli lesz a vízállás.
 
A Tisza-tó téli vízszintjének mértékét a Köti-kövizig a part menti önkormányzatokkal, a hatóságokkal, a létesítmény-üzemeltetőkkel, a horgász- és turisztikai szervezetekkel előzetesen egyeztette, az ürítési tervet a velük való egyetértésben határozta meg. A tározótó tavaszi vízszintre emelését 2009. március közepén-végén tervezik. A műveletek végrehajtását egy esetleges árhullám levonulása befolyásolhatja.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2021-04-17 (Szombat)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!