Oktatás

Lesújtó az idegen nyelvismeretünk

2009-10-25 07:53

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Nem áll jól a szénánk, ami nyelvismeretünket illeti. Ráadásul az sem vigasztalhat bennünket, hogy legalább a mi nyelvünket sokan beszélik. A mai fiatalok számára nemcsak lehetőség, hanem kötelező is elsajátítani egy-két idegen nyelvet. Az eredmény azonban lesújtó.

Az Eurostat felmérése szerint az unió lakóinak 36 százaléka semmilyen idegen nyelvet sem beszél. Az országok rangsorában az utolsó előtti helyen a portugálok állnak, 51,3 százalékkal, az utolsó helyet mi foglaljuk el: a magyarok 75 százaléka nem tud egyetlen más nyelvet sem...

Néhány hazai oktatási szakember szerint a helyzet nem annyira drámai, mivel nálunk sokkal kevesebb a nemzetiségi nyelvet (is) beszélő lakos és a bevándorló. De más oka is van annak, hogy nyelvtudásban még az egykori szocialista országok között is az utolsó helyen vagyunk. Ha jól belegondolunk, hiába tanulnak a mai magyar gyerekek óvodáskortól diplomaosztóig idegen nyelveket, ha úgy hozza sors, mégsem tudnak gördülékenyen kommunikálni. Szakemberek szerint ennek két alapvető oka van: a hazai nyelvórák többségén még mindig magyarul beszél tanár és diák egyaránt, és meghatározó a grammatika tanítása a beszéd rovására. További probléma, hogy sok nyelvtanár felkészültsége is megkérdőjelezhető. Tény, hogy ma ezernyi nyelvkurzus közül válogathatunk, ám az ára valamennyinek borsos. A kérdés pedig folyamatosan ott motoszkál a fejünkben, mire való és milyen színvonalú az iskolai nyelvoktatás, ha különtanár, vagy nyelvtanfolyam nélkül alig-alig érhetünk el eredményt ezen a területen.

nyelvilabor.jpgAz idegen nyelvek tanulásának is van módszertana, de sajnos ilyesmivel csak a színvonalas nyelviskolák segítik hallgatóikat. A szakember szerint az eredményes nyelvtanuláshoz hozzátartozna a rendszeres olvasás idegen nyelveken, feliratos filmek nézése, angol, francia vagy német nyelvű tv-csatornák hallgatása. A könyv lehetőleg legyen olyan, aminek érdekes a témája, talán a legjobb a krimi, mert azt muszáj végigolvasni.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

  • 2009-10-25 10:29

    tomujj

    szerintem idegennyelv-ismeretünk

Miskolc TV mai műsora

2022-11-30 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!