Gazdaság

Megkezdte a támogatások kiutalását az FVM

2009-10-21 17:25

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Több agrártámogatás kifizetését is megkezdte a szaktárca. Már pénzhez jutottak a tejtermelők, illetve most kapják kézhez járandóságukat a területalapú támogatásban részesülő gazdálkodók - közölte Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) államtitkára.

Az EU döntése értelmében október 15-ét követően lehetett megkezdeni az uniós közvetlen, illetve a hasonló elven működő nemzeti kiegészítő támogatások kifizetését. Tizennégy tagország - köztük Magyarország is - jelezte, hogy ennek alapján előleget fizet. Múlt hét pénteken már átutalták a tejtermelőknek a 16 milliárd forintot kitevő "tej top up" támogatást, literenként egy termelő 8,30 forintot kap.

Kedden elkezdték az uniós területalapú támogatás kifizetését is, egy hektárra 42.900 forintot. Az összeg 70 százalékát lehet kifizetni előlegként. A 130 milliárd forintra rúgó teljes területalapú támogatási forrásból eddig kifizettek már 105 ezer gazdálkodónak 57 milliárd forintot. Jövő hét hétfőn pedig a támogatást már részesült termelők száma mintegy 150 ezerre emelkedik, a kifizetett összeg pedig mintegy 91 milliárd forintra nő. A teljes 130 milliárd forintot várhatóan a jövő hét végéig fizetik ki a jogosultaknak.

November 1-én kezdődik a gabonaintervenciós időszak is - emlékeztetett az államtitkár. Gőgös Zoltán jelentős mennyiségű felajánlásra számít, mivel pang a búza és az árpa piaca. A kukoricánál kedvezőbb a helyzet - tette hozzá. Úgy vélte: a termelők mintegy 2 millió tonna búzát ajánlanak majd fel intervenciós átvételre. Az első felajánlott mennyiségek árát két hónap alatt tudják kifizetni a termelőknek, így ők jövő év januárjában juthatnak a pénzükhöz.
 
Emellett a magyar állam is vásárol fel gabonát, mintegy 200 ezer tonnát. Ezzel azoknak a gazdálkodóknak kívánnak segíteni, akik nem tudják intervencióra felajánlani terményüket. A Tartalék Gazdálkodási Intézet az akciót 24.500 forintos tonnánkénti áron hirdeti meg. Egy termelő csak maximum 3 ezer tonna termény ajánlhat fel megvételre az államnak.
 
A borlepárlást lehetővé tevő rendelet is megjelent. Százezer hektoliter úgynevezett seprős újborra vonatkozik a lehetőség,és a lepárlás december1-én kezdődhet - tájékoztatott az FVM államtitkára.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2020-07-09 (Csütörtök)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!