Gazdaság

Drágább lehet a hagyatéki eljárás

2009-10-21 10:23

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

A hagyatéki eljárásról készülő törvény értelmében a hátramaradottak gyorsabban juthatnak majd örökségükhöz, és a kisemmizés esélye is csökken, ugyanakkor a kötelező leltár felvételének költségeit az örökösök állnák. Évente hozzávetőleg 120 ezer hagyatéki eljárást bonyolítanak le a közjegyzők, ennek folyamatát azonban a törvény pontosabban szabályozná.

A hátrahagyott javak leltárának elkészülte után például a közjegyzőnek két hónap állna rendelkezésre ahhoz, hogy kitűzze az első hagyatéki tárgyalás időpontját. Változna az is, hogy miről kell leltárt felvenni: az ingatlan mellett a gépkocsit, valamint az illetékmentes értékhatárt meghaladó ingóságokat is rögzíteni kell majd. Ennek költségeit pedig az örökösök viselnék.

Amikor a hagyaték felett vita folyik, a vagyon sorsát felügyelő hagyatéki gondnokot jelölnének ki, ha a hátramaradottak kérik, persze ennek költségei is őket terhelnék. Ugyancsak gondnokot jelölnének ki akkor, amikor a hagyatékban gazdasági társasági tulajdonrész van. A javaslat előírja az is, hogy a hagyatéki eljárásról szóló hirdetményt az interneten is közzé kell tenni, így a potenciális örökösök a jelenleginél nagyobb eséllyel jelentkezhetnének

A hagyatéki eljárást ma egy 1958-as miniszteri rendelet szabályozza, 2011-re azonban hatályba léphet az új törvény.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2020-07-07 (Kedd)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!