Gazdaság

Egyetlen vonal bezárását sem fogadja el a szakszervezet

2009-10-20 18:01

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE vonat_bzmotor.jpg

Eredménytelenül zárult a kormány és a vasutas reprezentatív szakszervezetek közötti kollektív munkaügyi vita keddi fordulója, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete megfelelő tények hiányában egy vonal bezárását sem fogadja el. A Vasutasok Szakszervezete, a Mozdonyvezetők Szakszervezete, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete, a Pályavasúti Dolgozók Szakszervezete, a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete azért kezdeményezett közösen kollektív munkaügyi vitát, mert elutasítják, hogy a kormány jövőre 40 milliárd forinttal csökkentse a vasút finanszírozását. Kifogásolják a helyközi közösségi közlekedés, közte a vasutasokat érintő kedvezmények tervezett átalakítását is.

A VDSZSZ hétfőn üzemkezdettől határozatlan ideig tartó, gördülő sztrájkot tartott, tiltakozva a kormányzati tervek és az ezzel járó elbocsátások ellen. A szakszervezet hétfőn reggel kilenc órakor függesztette a nulla órától sztrájkot.
 
A szakszervezet közleményében ismerteti: a kollektív munkaügyi vita keddi fordulóján Antali Károly közösségi közlekedésért felelős kormánybiztos nem cáfolta "azt a MÁV menedzsmentjétől származó információt, miszerint rövidesen mintegy ötezer vasutas elbocsátására kerülhet sor". Emellett kiderült, hogy a kormány nem 32, hanem 42 vonal bezárását tartaná optimálisnak - olvasható a VDSZSZ közleményében.

 A szakszervezet hozzáteszi: álláspontja szerint annak eldöntése, hogy "mely vonalak kerültek fel a halállistára, jobbára a szocialista országgyűlési képviselők érdekérvényesítő képességén múlt, és nem szakmai indokok határozták meg". A közlemény szerint a kormány vállalta, hogy éjfélig megküldi az érdekképviseleteknek azt a szakmai anyagot, amely alapján a 32 vonalszakasz bezárását eldöntötték. A VDSZSZ Szolidaritás megfelelő tények hiányában egy vonal bezárását sem fogadja el, a nyomásgyakorlást viszont a többi, a kollektív munkaügyi vitát kezdeményező szakszervezettel közösen kívánja folytatni - húzza alá a szakszervezet a közleményben.
 
A kollektív munkaügyi vita következő fordulója október 26-án lesz.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2020-07-11 (Szombat)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!