Gazdaság

2014-ben jöhet az euró

2009-10-18 13:45

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Újabb 50 bázispontos kamatcsökkentést várnak a hétfői jegybanki ülésen az elemzők. A reuters felmérése szerint évvégére 6,5 százalékos alapkamatot jósol a többség. 

A monetáris lazítás azért lehetséges az elemzők szerint, mert kedvezőbben alakult az inflációs pálya és optimistább a nemzetközi piaci környezet is- írja az inforadio.hu.
Csökkent egyúttal az inflációs előrejelzés is: 2009 végére a korábban várt 6 és fél százalék helyett 5,6 százalékot jósolnak, 2010 végére pedig a jegybank által kitűzött 3 százalékos inflációs cél alá kerülhet, igaz az éves átlagos fogyasztói áremelkedést jövőre 3,9 százalékra teszik. A megkérdezettek a gazdasági visszaesés mértékén nem nagyon változtattak: idén 6,3 százalékos csökkenést várnak, jövőre pedig stagnálást.

A felmérés legérdekesebb pontja azonban az, hogy az euróbevezetésének dátumát is előbbre hozták az elemzők. Míg az egy hónappal ezelőtti megkérdezés során 2015-re várták a legtöbben az uniós deviza bevezetését, addig a mostani felmérés szerint már 2014-re.

Inforadio.hu


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2024-04-17 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!