Gazdaság

"Ok nélkül sztrájkolnak ..."

2009-10-17 22:34

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE vonathelyetbusz.jpg

A közlekedési tárca szerint a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének (VDSZSZ) sztrájkfelhívásában közölt indokok nem helytállóak; a munkabeszüntetés a kormányzati szándékok akaratlan félreértésén vagy tudatos félremagyarázásán alapul. A minisztérium azután adott ki közleményt, hogy Gaskó István VDSZSZ-elnök bejelentette: hétfőn folytatódik sztrájkjuk.

A Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium közleményében azt írta: szombaton elküldték véleményezésre a vasúti reprezentatív szakszervezeteknek a 2010-es menetrendi megrendelés koncepcióját, amelyet a kormányzati oldal az arra nyitott érdekképviseletekkel a jövő héten két egyeztetésen is tárgyal.

A minisztérium szerint "az az elképzelés, amely ellen a VDSZSZ közös fellépést szorgalmaz, sztrájkra hív fel, a szakszervezet közleményében jelzett formában nem létezik".Mint írták, a jövő évi közszolgáltatási szerződésben foglalt megrendelés alapján az érdekképviselet által vélelmezett háromezer kilométert mintegy kétszeresen meghaladó mértékű hálózaton indul vasúti személyszállítás. Az ebből a megrendelésből kimaradó települések pedig autóbuszos szállítással, a jelenleginél magasabb színvonalon lesznek elérhetők - tették hozzá. Közölték azt is, hogy a rendelés nélküli szárnyvonalakon igény esetén tovább folytatódhat a teherforgalom és helyi vállalkozásban akár a személyszállítás is.

A közlekedési tárca úgy ítéli meg, hogy sztrájk helyett célszerű lenne a tárgyalásokat az előre meghatározott rend szerint tovább folytatni. A minisztérium felhívja a figyelmet arra, hogy bármilyen munkabeszüntetés az utasoknak okozott kellemetlenségeken felül csökkenti a MÁV bevételeit, és ezzel nehezíti a kritikus helyzetben lévő vasúttársaság gazdálkodását.

A kormányzati oldal október 20-án visszavárja a tárgyalóasztal mellé a VDSZSZ képviselőt is, és reméli, hogy a szakszervezet eláll a hibás okkal vagy hamis ürüggyel meghirdetett munkabeszüntetéstől - zárja közleményét a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2024-04-17 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!