Gazdaság

A 2010-es költségvetés vitatott tételeiről a Miskolc Televízióban

2009-10-16 15:19

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE molnarcsaba.jpg

Mint arról ehelyütt már írtunk, pénteki munkanapját Miskolcon töltötte Molnár Csaba kancellária miniszter, aki szakított időt arra is, hogy felkeresse a Miskolci Kommunikációs Nonprofit Kft.-t. Miután megtekintette a MiNap és a Miskolc Televízió szerkesztőségét, 15 perces interjú keretében válaszolt Petruskó Norbert kérdéseire. Az elsősorban a 2010-es költségvetés vitatott elemeit taglaló beszélgetést a Miskolc Televízió ma esti adásában 18 óra 25 perctől kísérhetik figyelemmel.

Molnár Csaba beszélgető partnerének kérdésére válaszolva a beszélgetés elején kitért arra, hogy nincs abban semmi kivetni való, hogy az Országos Érdekegyeztető Tanácsban hetek óta folyik a vita többek között a minimálbér megemelésének lehetőségeiről. Így volt ez évekkel ezelőtt is és így lesz ez a következő években is.
 
Mint kifejtette: ennek a kormánynak jutott osztályrészül az a közel sem hálás feladat, hogy a nem általa generált világválság hatásait kezelni kell. Tehát egy nagyon takarékos és egy nagyon felelős büdzsét kell szinte keresztülvernie. Kezelnie kell a 7 százalékos gazdasági visszaesésből fakadó költségvetési hiányt. Ugyanakkor a január elseje után életbe lépő adócsökkenésből származó kiadásokat, hiszen a magánszemélyek jövőre kevesebbet adóznak. Havonta 10-15 ezer forinttal kevesebbel járulnak hozzá a költségvetéshez adójukon keresztül. A vállalkozásoknál is hasonló a helyzet – fejtette ki Molnár Csaba a televízió kamerái előtt. A különböző közteher-csökkentések révén 400 milliárd forinttal kevesebb adó folyik majd be ebből a szektorból jövőre.
 
A szerkesztő és miniszter vendége több percet szentelt annak a ténynek, hogy jövőre a közbiztonság megerősítésére mintegy 23-24 milliárddal többet költene az állam. Mint megemlítette, például éppen Miskolcról érkezett az igény, de innen indult el a városőrség-program is, amely már országosan kivívta a létjogosultságát, tehát ezeket a szerveződéseket is fenn kell tartani, hogy érzékelhetően javuljon az állampolgárok biztonságérzete.

Szóba került még a stúdióbeszélgetésben a kis- és középvállalkozások támogatása, a forint-euró árfolyam viszonylagos stabilitása, mely tény az 1,7 millió devizahitelesnek nem mindegy. Az euró-övezethez való csatlakozás kérdésköréről is beszélt a miniszter. De ha erről és a már említett témákról többet szeretnének megtudni, nézzék a Miskolc Televízió adását, pénteken, tehát ma este. A 18 órakor kezdődő Miskolc Ma hírmagazin után 18 óra 25 perckor a stúdió vendége Molnár Csaba kancelláriaminiszter. A műsor ismétlését szombaton reggel 7 óra 25 pertől tekinthetik meg.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2024-04-17 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!