Gazdaság

Hétfőn szavaz az Országgyűlés a Nabucco-megállapodás ratifikálásáról

2009-10-15 12:16

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Világosi Gábor, az Országgyűlés szabad demokrata alelnöke a házbizottság csütörtöki ülése után közölte, hogy a kormány benyújtja az erre vonatkozó javaslatot, így az Országgyűlés hétfőn házszabálytól eltéréssel tárgyalja az indítványt. Kóka János (SZDSZ) az Országgyűlés Nabucco bizottságának elnöke csütörtökön közleményben kérte, hogy Magyarország ratifikálja elsőként a Nabucco vezeték megépüléséhez nélkülözhetetlen államközi megállapodást, és ezzel jelezze: továbbra is mindent megtesz az európai energiabiztonságért, az ellátási források és útvonalak diverzifikációjáért.

A Nabucco földgázvezetékről szóló kormányközi megállapodást júliusban Ankarában írták alá az érintett országok vezetői, köztük Bajnai Gordon miniszterelnök. A kormányközi megállapodás azt jelenti, hogy minden résztvevő állam biztosítja a megfelelő szabályozási keretet ahhoz, hogy a vezeték teljes hosszán azonos feltételekkel lehessen a földgázt szállítani.
 
A beruházás magántőkéből, állami szerepvállalás nélkül valósul meg. A Nabucco-vezeték kiépítésében a Mol Nyrt. mellett az osztrák OMV, a román Transgaz, a török Botas, a bolgár Bulgargaz, valamint a német RWE vesz részt. A Nabucco-konzorcium tagjainak mintegy 2,5 milliárd eurót kell betenniük, és 200 millió euró értékben uniós finanszírozást is kap a vezeték. Az Európai Beruházási Bank (EIB) a költségek 25 százalékát, mintegy 2 milliárd eurót adna, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) pedig egymilliárd eurót hitelezne.
 
A tervek szerint a Közel-Keletet és Közép-Ázsiát az Európai Unióval Törökországon és Dél-Európán keresztül összekötő Nabucco-csővezeték összesen 3.300 kilométer hosszú lesz, a beruházás költsége - 2008-as árakon számolva - 7,9 milliárd eurót tesz ki. A vezeték áthalad Magyarországon, és kikerüli Ukrajnát.

MTI


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-11-30 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!