Gazdaság

A Banki Magatartási Kódexet eddig több mint százan írták már alá

2009-10-15 10:44

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Alig egy hónap alatt több mint száz pénzügyi intézmény fogadta el a Banki Magatartási Kódexet, amely a hitelező pénzügyi szervezetek lakossági ügyfeleikkel szembeni tisztességes magatartásáról szól - közölte a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF).

A december elsején hatályba lépő kódexet szeptember 16-án írta alá a kormány 13 bankkal és a pénzügyi felügyelettel. Bajnai Gordon miniszterelnök az aláírás után elmondta, hogy a kódex védelmet ad az ügyfeleknek a bankok természetesen létrejövő, egyoldalú erőfölényével szemben, és kiszámítható, kiegyensúlyozott viszonyt teremt az ügyfél és a hitelező között.

A PSZÁF közleménye szerint a dokumentumot eddig aláírók nyújtják a magyar lakossági hitelállomány döntő részét. A kódexet magukra nézve kötelezőnek elismerők pedig a teljes hitelállomány 95,4 százalékát adták. Mindhárom, Magyarországon működő jelzálogbank, mindkét lakás-takarékpénztár és több pénzügyi vállalkozás is csatlakozott a kódex aláíróihoz.

A pénzügyi felügyelet a kódex hatályba lépését követően folyamatosan ellenőrzi annak betartását az aláíróknál, és ugyanakkortól közzéteszi a kódexet alá nem írók névsorát – hangsúlyozza a PSZÁF. A piacon működő 41 hitelintézetből eddig 25 csatlakozott a magatartási kódexhez. A dokumentumot nem szignálók egy része lakossági hitelezéssel nem foglalkozik, hanem például elszámolás-forgalmi ügyek intézésére vagy kizárólag vállalati kölcsönzésre szakosodott intézmény. A 141 szövetkezeti hitelintézet közül mostanáig 87 írta alá a kódexet. Ezek együttesen a szövetkezeti hitelintézeti szféra tavalyi teljes hitelállományának közel 50 százalékát tudhatják magukénak - olvasható a közleményben.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2023-12-10 (Vasárnap)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!