Gazdaság

Hány kilométernyi vasútvonalnak inthetünk búcsút?

2009-10-15 10:15

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE vonat_bzmotor.jpg

Ma hozza nyilvánosságra az országos jelentőségű vasútvonalak listáját a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium, az viszont csak jövő kedden dől el, hogy mely regionális vasútvonalakat érint majd a decembertől életbe lépő 2009/2010-es menetrendben a szolgáltatóváltás. Vagyis kiderül, mely vonalakon rendelné meg továbbra is a szaktárca a személyszállítást a vasúttól s mely szakaszokon járnának Volán-buszok.

Az eredeti tervek szerinti a lista időközben jócskán szűkült: első körben ugyanis információink szerint még 59 kisforgalmú vonal „kiváltása” merült fel, majd – mint arról lapunk is beszámolt – 46-ra apadt a „veszélyeztetett” viszonylatok köre.

Végül úgy tűnik, érdemben már nem változik az a 37 vonalat tartalmazó koncepció, melyről a napokban Hónig Péter szakminiszter is elismerte: ezeken vizsgálta a tárca a szolgáltatóváltás lehetőségét. Megírtuk: az 1000 kilométernyi vasútvonal „bezárásával” – valójában ez csak szolgáltatás-szüneteltetés – évi mintegy 3 milliárd forintot takaríthat meg a költségvetés. Többet, 16 milliárdot jelentett volna, ha a szakszervezetek elfogadják a dolgozói menetdíjkedvezmények tervezett megkurtítását, ám ettől visszakozni kényszerült a tárca.

Pedig a takarékosság érdeke a MÁV-nak és az államnak is. A Magyar Nemzet közölte a MÁV-menedzsment levelét, amely egy hónapja tudatta a minisztériummal: a MÁV 2010 elejére finanszírozhatatlanná válik. Ez a levél arra hívta fel a figyelmet, amiről lapunk is beszámolt: a MÁV csőd közeli helyzetbe kerül, ha a személyszállító MÁV-Start Zrt.-vel a minisztérium nem köti meg még az idén a 2010-es évre szóló közszolgáltatási szerződést és nem utalja az év elején a költségvetés ennek ellenértékét. Ugyanis az idei évben a szerződéskötés és az utalás a nyári hónapokra csúszott, így az év első felében a MÁV Zrt. finanszírozta a leánycég működését a MÁV Cargo privatizációs bevételéből.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2023-12-10 (Vasárnap)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!