Gazdaság

„Egy várost közösen kell kitalálni”

2009-10-15 09:08

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE technopolisz1.jpg

– Munkahelyeket vár el tőlünk Miskolc lakossága – hangsúlyozta szerdán a lillafüredi Palotaszállóban a II. Technopolisz Konferencia megnyitó gondolatai között Káli Sándor, a város polgármestere. Az egész napos befektetői, pénzügyi és gazdaságélénkítést szolgáló eszmecserére több mint 170-en érkeztek, közöttük olyan előadók, akiknek mindennapjai azzal telnek, hogy kimunkálják, merre tovább a válság után.

Így aztán nem lehet azon csodálkozni, hogy a szakemberek ipari parkokról, befektetőkről, versenyképes termékek gyártásáról beszéltek folyamatosan, miközben természetesen szóba került az élet számos területének fejlesztése is. A befektetők ugyanis ott áldoznak, ahol megfelelőek számukra többek között a szolgáltatások, a közlekedési feltételek és még sokáig lehetne sorolni, hogy mi minden. Ezért volt komplex már az első Technopolisz Konferencia is, ami után szerdán már eredményekről is számot adhatott a második ilyen jellegű eszmecserén a Miskolc Holding Zrt. gesztorságában működő Pólus- és Technopolisz Iroda vezetői, munkatársai.
technopolisz3.jpg
De érdemes még visszatérni a polgármester gondolataihoz, hiszen éppen az előbb említett közreműködők eddigi tevékenysége révén formálódhatott egy olyan program, melynek már vannak látható eredményei. Ezekről is szólt Káli Sándor. A Mechatronikai Ipari Parkról, melyhez megvalósítása után már csatlakozott a Bosch Energy. Azzal, hogy a város stratégiájának lényege a tudás- és kulturális alapú gazdaságfejlesztés, nem lehet kihagyni a Miskolci Egyetem ilyen irányú tevékenységét, ahol a kutatás és az oktatás összekapcsolása azt eredményezheti, hogy az innen kikerülő végzett egyetemi hallgatók azonnal a hétköznapokban alkalmazhatják tudásukat. Aki a legfelkészültebb állapotban várja a válság végét, vagy a válság ellenére fejleszteni tud, az meg tudja őrizni piacait, megelőzheti a versenytársakat.
 
A Mechatronikai Ipari Park jó eséllyel már jövőre megtelik. Erről már Halmai Gyula, a Miskolc Holding Zrt. elnök-vezérigazgatója beszélt. Már most gondolkodni kell azon, hogy hol tud a város újabb területeket kijelölni és azt közművekkel ellátni, hogy aztán kiajánlhassa a Miskolcra érkező befektetőknek. Mint visszaemlékezet, annakidején amikor a város elkészítette a Kulturális Főváros pályázatát, az akkor önbizalmat adott mindenkinek. Ebből kiindulva lehetett aztán olyan elképzeléseket továbbfejleszteni, amelyek reményeket jelenthetnek a jövőben a befektetők minél nagyobb számban való megjelenésére. Az előadó részletesen szólt az Egyetemváros szomszédságában megvalósuló beruházásokról, külön kiemelve az egyetem tudásbázisára, a Gyermekváros mellett és részben a helyén 10 ezer négyzetméteren, 8,8 milliárd forintból megvalósuló Nanopolisz Innovációs Parkról.technopolisz2.jpg
A konferencián „Partnerség a városért” címmel egy kerekasztal beszélgetést is szerveztek, melyen a város szinte minden nagy vállalata, vállalkozásának szereplője részt vett. A jelenlévők így a Robert Bosc Energy and Body Systems Kft, a Shinva, a PATEC Precision Kft., a Chinoin Zrt., a Vodafon Magyarország Zrt. illusztris vezetőitől hallhatták, hogy miért éppen Miskolcot választották. Éppen a kerekasztal beszélgetésen résztvevő Kilián Csaba, az ITD Hungary Zrt. befektetési igazgatója egy kérdésre válaszolva mondta, hogy korábban a még egyetemekkel rendelkező hazai városokat is alig ismerték a világban. Cégük kidolgozott egy 45-50 külföldön jól beállt összehasonlító feltételt, ami alapján 4-5 olyan város került ki győztesen, hogy ezeket a településeket érdemes megismertetni a befektetői világgal. Nos, ezek közé tartozik Miskolc is. Mint azt a befektetési igazgató leszögezte: Miskolc nagyon versenyképes programot dolgozott ki, profi csapatok jöttek létre, akik ezt a programot végre is tudják hajtani, éppen azt itt élők boldogulása érdekében.

A kerekasztal beszélgetés vége adott alkalmat arra, hogy Miskolc és a Vodafon Magyarország Zrt. vezetői aláírtak egy hosszú távú együttműködési megállapodást. Ennek értelmében a júniusban átadott Vodafon Regionális Ügyfélszolgálat első üteme után, hamarosan 300 főt foglalkoztat majd a cég, miközben a Fáy András Közgazdasági Szakközépiskola képez számukra idegen nyelveket beszélő munkatársakat. De ugyanekkor hangzott el az is, hogy a Vodafon a Miskolci Sportiskolán keresztül támogatja a város vízilabda csapatát.

A konferencia délutáni órái négy szekcióban teltek el, ahol már szűk körben a különböző szakterületeknek megfelelően vitatták meg a következő évi fejlesztési lehetőségeket.

Fotók:
 
A konferencia keretében elhangzott nyolc előadásra, melyek felölelték a befektetést ösztönző stratégia részleteitől a jelenlegi szakképzés átalakulásának kérdéséig a gazdaságfejlesztés számos területét, a későbbiekben visszatérünk.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-11-30 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!