Gazdaság

Hamis húszezresek kerültek forgalomba

2009-10-12 15:30

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE huszezresek.jpg

Az elmúlt két hétben olyan hamis húszezresek kerültek forgalomba, amelyek az eddigieknél megtévesztőbbek lehetnek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság és a Magyar Nemzeti Bank. Az ORFK és a jegybank arra figyelmeztet, hogy készpénzes ügyletek során mindenki alaposan nézze meg a kapott bankjegyet és ismerje a valódi bankjegyek jellemzőit. 

A két szervezet közös közleményében arra is kitér, hogy a pénzhamisítás mértéke az elmúlt két évben alábbhagyott, de az elmúlt időszakban újból elérte a 2006-2007 közötti kedvezőtlen arányokat. Hangsúlyozták azonban, hogy a megnövekedett hamisítási arány továbbra sem veszélyezteti a készpénzforgalom biztonságát.

Sohasem egy, hanem több biztonsági elem meglétét kell ellenőrizni a bankjegyeken. További bizonytalanság esetén, javasolt a gyanús bankjegyet egy, minden bizonnyal valódi bankjeggyel összehasonlítani. Az újabb típusú húszezres hamisítványok vízjelképe eltér a valódi bankjegyeken megszokottól: a valódi vízjel árnyalatos jellegű, nem kontúros, nem határozott vonalakból áll. Emellett a valódi húszezres bankjegyek előoldalán a bal felső sarokban található ún. rejtett képben – a bankjegyet megfelelő szögben mozgatva – az „MNB” felirat található. Pénztárosok számára a kellően fejlett, ún. UV-C fényt is használó UV-lámpák megfelelő biztonságot nyújtanak; és nagyító használatával a mikroírás is ellenőrizhető.

A Magyar Nemzeti Bank a bankjegyek biztonsági elemeiről tájékoztató füzetet bocsátott ki, melynek tartalma az MNB internetes oldalán is (www.mnb.hu) „Bankjegy és érme” címszó alatt megtalálható. Ha felmerül a gyanú, hogy hamis bankjegyet találtunk, lépjünk kapcsolatba a rendőrséggel vagy a Magyar Nemzeti Bankkal.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2024-04-17 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!