Gazdaság

Mégis 5 százalékra csökken a távhő áfája

2009-10-12 13:08

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE radiatorelzaro.jpg

Öt százalékra csökken január 1-től a távhő áfája. A kormány és az MSZP-frakció erről hétfőn állapodott meg. A 17-18 milliárd forintba kerülő áfacsökkentéssel a kormány kimerítette a költségvetési tartalékot, amelyből a gyermekétkeztetés, az egészségügy, az egyházi finanszírozás, a fogyatékos szervezetek támogatása területén született megállapodásokat is fedezték.

Az MSZP-frakció megállapodott a kormánnyal, hogy január 1-től 18 százalékról 5 százalékra csökken a távhő általános forgalmi adókulcsa - jelentette be Bajnai Gordon miniszterelnök és Mesterházy Attila, az MSZP parlamenti frakcióvezetője a képviselőcsoport hétfői ülése után. 

A 650 ezer családot érintő, 17-18 milliárd forintba kerülő lépést a költségvetés általános tartalékából fedezik. A kormány támogatja a szocialista frakció azon javaslatát is, hogy a megújuló energiaforrásokon alapuló hőszolgáltatás is az ötszázalékos áfakulcsba tartozzon. 

Az SZDSZ sem most, sem később nem támogatja a távhőáfa csökkentését - szögezte le Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője. Kóka szerint távhőáfa csökkentése rossz lenne az adófizetőknek és a távfűtéssel fűtött lakásokban élőknek, hiszen e lakások korszerűsítésének forrását vonnák így el.

Kiemelte: a távhő áfájának 5 százalékra csökkentése évente 18 milliárd forintba, tíz év alatt 180 milliárd forintba kerülne az adófizetőknek, akik ezzel a lépéssel a korszerűtlen távfűtést finanszíroznák.

A frakcióvezető szerint ha van 180 milliárd forint, akkor ezzel az összeggel és egy nagyon kedvező hitelkonstrukcióval, állami támogatással Magyarország összes érintett lakását fel lehetne újítani.  Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2024-04-17 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!