Gazdaság

Kevesebb bevételhez jutott a VPOP

2009-10-09 17:06

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

A válság miatt elmaradnak a Vám- és Pénzügyőrség bevételei a költségvetés által elvártaktól - jelentette ki Nagy János, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának (VPOP) vezetője pénteken Egerben, a vámügyi konferencián.

Ennek az az oka, hogy az elvárások az elmúlt év végén, még a krízis kezdeti szakaszában fogalmazódtak meg - tette hozzá. Szeptemberig regisztrációs adóból például mindössze 26 milliárd forintnyit szedtek be, míg az előirányzat 82 milliárd forint volt.

Szeptember végéig közel 902 milliárd forint vámot és adót szedett be a VPOP. Ez azt jelenti, hogy vám tekintetében az egész évre tervezett összeg 72,62 százaléka, jövedéki adóból pedig 74,15 százaléka folyt be a vámhatóságon keresztül az államkasszába.Nagy János ugyanakkor sikerként értékelte, hogy a környezetvédelmi termékdíjból származó bevételek már a harmadik negyedév végére túllépték az egész évre tervezett összeget. Értékelése szerint mindez a nehéz gazdasági környezethez képest nem tekinthető összességében rossz eredménynek.

A pénzügyőrség több mint 30 ezer esetben indított idén büntetőeljárást. A gyanúsítottak összességében 77,6 milliárd forintnyi, elsősorban áfa-csalást követtek el. A tapasztalatok szerint ez az érték évről-évre meghaladja a 100 milliárd forintot - fűzte hozzá.Az elmúlt években jelentősen visszaszorult az adózatlan cigaretta forgalma. Amíg néhány éve a piac 25 százalékát tette ki az adózatlan termék, addig ma már mindössze 7 százaléknyi ez az arány.

Összesen eddig 129 milliárd szál adózatlan cigarettát foglaltak le, ami azonos az elmúlt évi eredménnyel. Emellett lefoglaltak 210 kilogrammnyi kábítószert - mondta az országos parancsnok.Nagy János sikerként értékelte az elektronikus vámeljárások bevezetését is, ami az exportálók körében július elsejétől immár kötelező. Azóta 315 ezer vámeljárást bonyolítottak le - tette hozzá. Ugyanakkor az importálók fele is az elektronikus vámeljárást választja, miközben esetükben nem kötelező, hanem csupán lehetőség az elektronikus forma. Ennek a vámeljárásnak a 2008 januári bevezetése óta 228 ezer ügyfél élt ezzel a lehetőséggel - közölte Nagy János.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2024-03-02 (Szombat)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!