Gazdaság

Pénzzel fűthet egy miskolci alapítvány

2009-10-08 13:54

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE _mg_8988.jpg

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az idén is jótékony célra ajánlotta fel bankjegybrikettjeit, amelyek a jegybankban a forgalomban elhasználódott bankjegyek megsemmisítésekor keletkeznek; ezeket a "pénztéglákat" nyerte meg pályázat útján a Miskolci Autista Alapítvány és még két másik pályázó.

A bankjegybriketteket pénteken kapta meg a miskolci szervezet. Az alapítvány 1996 óta működteti autistaházát, amely a legrosszabb állapotú embereket is képes befogadni, és ahol szakszerű ellátást biztosítanak.

A Magyar Nemzeti Bank sajtóosztályának közlése szerint a Miskolci Autista Alapítvány idén 17 pályázó közül nyerte el a különleges fűtőanyagot, emellett még két intézmény került ki győztesen: a csurgói kistérségben működő Megoldás Alapítvány és a gyulai Segítő Kezek Idősek Otthona. Ezen szervezetek fűthetnek ebben az évben a megsemmisített papírpénzekkel.

_mg_9051.jpg

A sajtóosztály emlékeztetett arra, hogy az MNB az idén is jótékony célra ajánlotta fel a forgalomban elhasználódott bankjegyek megsemmisítésekor keletkezett briketteket. Mivel ezek a „pénztéglák” igen magas fűtőértékkel rendelkeznek, nagy segítséget jelenthetnek az érintett szervezeteknek. A pályázatok elbírálása után a jegybank pénteken szállította először a pénzbriketteket Miskolcra.

A sajtóosztály arról is beszámolt, hogy a jegybank évente 80-120 tonna elhasználódott, megrongálódott bankjegyet von ki a forgalomból, és semmisít meg. Az eljárás során tömör, téglaalakú brikettek készülnek. Ezek a barnaszénhez hasonló fűtőértékkel rendelkeznek, ezért megfelelő feltételek esetén vegyes tüzelésű kazánnal elégethetők. A pályázat célja az volt, hogy lehetőséget adjon a jótékonysági, nonprofit szervezeteknek fűtési költségeik jelentős csökkentésére, hiszen a bankjegybrikettek akár egy egész fűtési idényre kiválthatják az igen költséges fa vagy szén fűtőanyagot.

A Magyar Nemzeti Bank a közhasznú illetve kiemelkedően közhasznú szervezetek számára írta ki idén is pályázatát, ezen bankjegy-brikettek térítésmentes, fűtési célú hasznosítására. A pályázatra augusztus 14-ig lehetett jelentkezni. Az MNB egyébként tavaly hirdette meg először ezt az akciót


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2023-02-08 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!