Gazdaság

Az ipar volt a leggyengébb

2009-10-08 10:04

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE tozsdeill.png

Sok tényező csapott össze eddig a héten az amerikai piacokon, melyek végeredménye egyelőre egy kissé semleges, de továbbra is bika viselkedés. Elsődleges jelentőséggel bír a hét első két napjának emelkedése, ami technikailag rendkívül fontos volt, mivel „megette” a múlt hét csütörtöki nagyon negatív napot (follow through), ami akár középtávon is elronthatta volna a képet.

Szintén jelentős tény, hogy az emelkedés meglehetősen gyenge forgalom mellett zajlott le és már a keddi kereskedés végére kimerülni látszott, amit csak erősített a tegnapi nap teljes érdektelensége, iránytalansága.
Egyre inkább a gyorsjelentések fogják megtölteni a híreket és borzolni az arra hajlamos spekulánsok idegeit. A Dow Jones Industrial Average 30 komponense közül tegnap az Alcoa jelentett piaczárást követően, mégpedig a várakozásokhoz képest pozitív eredményeket.
A szektorindexek közül az Ipar nyújtotta a leggyengébb, míg a Pénzügy a legjobb teljesítményt tegnap. Az európai tőzsdék határozatlan kereskedést követően enyhe mínuszban zártak. A mai nyitásban kisebb gyengülés várható.
Az árupiacokat érintő legjelentősebb fejlemény eddig a héten az arany új csúcsra törése, ami megfelel a néhány napja jelzett várakozásainknak és lehetőséget nyújt középtávú pozíciók kiépítésére is.

Indexek Érték Napi vált. (%)
Nasdaq Composite 2110,33 0,32%
S&P 500 1057,57 0,27%
Russell 2000 602,08 0,02%
DJ Stoxx 50E 2 852,17 -0,47%
DJ Stoxx TMI 233,59 -0,34%
DAX 5 640,75 -0,30%
CAC40 3 756,40 -0,37%

Devizák Érték Napi vált. (%)
EUR/HUF 268,98 0,89%
USD/HUF 183,31 1,24%

S&P500 E-mini futures (USA) órás

A rövidtávú kép – és elsősorban a forgalom – alakulását leginkább az órás bontású grafikonon figyelhetjük meg az S&P500-as indexet közel lekövető E-mini futuresben. A múlt hét csütörtök-pénteki forgalomhoz képest alig látni az éledezés jeleit, holott pontértékét tekintve gyakorlatilag ugyanott van az instrumentum.

091008sp500emini.png 

Pozitív: Visszadolgozta a múlt csütörtöki nagy esést.
Negatív: Gyenge forgalom az emelkedésben.
Összegzés: Rövidtávon bíztató lehet, hogy az elmúlt három-négy nap legnagyobb forgalmú órái mind emelkedők voltak, ugyanakkor ezek erősen elmaradnak az esésben látott forgalmaktól. Elsődleges ellenállása 1060 ponton található, amit a két napos oldalazást követően jó eséllyel tesztelni fog.

US Dollar Index (USA)

A 78-as ellenállásról lefordulva ismét 76 felé vette az irányt, amiben ugyan tegnap kissé elbizonytalanodott és az előző napit meghaladó forgalommal tudott emelkedni, de továbbra sem várható tőle kirobbanó emelkedés. Az elmúlt napok viselkedése alapján könnyen lehet azonban, hogy az ellenállás alatt kisebb oldalazásba kezd a következő napokra.

091008usd.png

Pozitív: Formálódó oldalazás.
Negatív: Erős eső trend.
Összegzés: Rövidtávon beszorulhat egy a két jelölt szint közötti oldalazásba, mely egyelőre semleges, kissé negatív hangulatú a forgalmi adatokat tekintve. Komolyabb elmozdulásra – középtávú pozíció felvételére – 76 alatt vagy 78 felett nyílna jó lehetőség.
Kávé (Árupiac)

Kissé erőltetettnek tűnik a grafikonon jelölt formáció, de a lényeget így is jól mutatja. A kávé piacán magasabb mélypontok sorozatához társul alacsonyabb csúcsok sorozata, ami trend nélküli, erősen szűkülő mozgást eredményez. Ennek során egyre kiegyensúlyozottabb, nyugodtabb piac benyomását kelti, bár még így is bőven akad izgalom a hektikussága miatt.

091008kave.png

Pozitív: Nem említhető.
Negatív: Nem említhető.
Összegzés: Az iránya szinte teljesen megjósolhatatlan, de az tény, hogy hamarosan (az időtávokat figyelve októberben, esetleg november elején) jelentősebb elmozdulás várható a piacán. A gyengécske megelőző mozgásból felfele kitörésre lehet gyanakodni.

Olaj (Árupiacok)

Azonnal igyekezett rácáfolni a tegnapi pozitívabb helyzetjelentésünkre és ugyan szinte teljesen azonos forgalommal, de pontértékét tekintve határozottan túleste a hétfői napot. Ezzel vissza is tért a csökkenő csatornába.

091008olaj.png

Pozitív: Nem említhető.
Negatív: Nem említhető.
Összegzés: Teljesen trend nélküli a mozgása, most még a tegnap fennálló enyhe pozitív kilátásokat is befeketítette. Kivárás javasolt a piacán.

Solar Capital Markets Zrt.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2023-02-08 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!