Közélet

Munkavédelemre is kevesebb jut a válság miatt

2009-10-05 08:29

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE munkavdel.jpg

Az idei munkavédelmi ellenőrzések tapasztalatai arra utalnak, hogy a gazdasági válság miatt a munkavállalóknak a munkakörülmények romlásával, a balesetek szaporodásával is számolniuk kell. Az elmúlt években a szigorú és következetes hatósági munka eredményeként is folyamatosan javult a munkavédelmi helyzet. Példa erre az építőiparban a szabályosan felépített állványzatok megjelenése vagy az egyéni védőeszközök egyre szélesebb körben történő használata.

Ez a tendencia azonban megfordulóban van. A korábbinál több munkáltató csökkenti, illetve "megspórolja" a munkavédelmi költségeket. A sokszereplős alvállalkozói lánc legvégén a csekély anyagi háttérrel és rossz műszaki állapotú berendezésekkel rendelkező munkáltatók sokszor az alapvető biztonsági előírásokat figyelmen kívül hagyva dolgoztatnak, gyakran feketén foglalkoztatnak munkásokat.

A felügyelők tapasztalatai szerint több esetben gondok vannak a foglalkozás-egészségügyi szolgálat működésével. Nem ritka, amikor a szakorvos munkája kimerül az alkalmassági vizsgálatok elvégzésében. Az üzemorvos csak papíron végzi el a munkavédelemmel kapcsolatos feladatait, a vizsgálatok felületesek, hiányosak.

A mezőgazdaságban továbbra is az eszközök, gépek üzemeltetésével illetve a veszélyes anyagok felhasználásával kapcsolatos hiányosságok a leggyakoribbak. A kereskedelem és a vendéglátóhelyek ellenőrzése során gyakorta kapták a felügyelők azt a választ a szabálytalanságon kapott nagyobb munkáltatóktól: a dolgozó örüljön, hogy állása van, egyéb jogait ne akarja érvényesíteni.

Komárom-Esztergom megyében az év első felében háromszáztizennyolc munkáltatót ellenőriztek a felügyelők, és több mint nyolcvan százalékuknál fedeztek fel hiányosságokat. Az ellenőrzések 12 372 munkavállalót érintettek, s közülük több mint hétezer-hétszáz foglalkoztatásánál találtak valamilyen szabálytalanságot, jogsértést. Munkavédelmi bírságot harminchét esetben született közel tizenhétmillió forint összegben.

Szabálysértés címén több mint kilencszázezer forint bírságot szabtak ki, a helyszíni bírságok összege meghaladta a félmillió forintot.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2019-10-17 (Csütörtök)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!