Gazdaság

Tovább szűkült az ipari termelés

2009-09-15 10:20

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE atopa.jpg

Az ipari termelés júliusban 19,4 százalék esett vissza az előző év azonos időszakához viszonyítva, az előző hónaphoz képest pedig szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva 0,7 százalék volt a csökkenés – közölte ma a Központi Statisztikai Hivatal.

A munkanaphatástól megtisztított 12 havi index megegyezik a kiigazítatlan adattal. Júniusban a 12 havi csökkenés 18,8 százalék volt. A termelés volumene az év első hét hónapjában 22,1 százalékkal alacsonyabb volt, mint az előző év azonos időszakában.

A kereslet drasztikus visszaesése következtében az ipari export 2009 első hét hónapjában 25,2, júliusban 19,8 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Az év hetedik hónapjában a feldolgozóipari export több mint egynegyedét adó járműgyártás kivitele 30,7 százalékkal alacsonyabb volt az előző év júliusinál. A feldolgozóipar legnagyobb exportőrének számító, a feldolgozóipari export közel háromtizedét képviselő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának exportvolumene kisebb mértékben, 7,3 százalékkal csökkent.

Az ipar január-júliusi belföldi értékesítése 12,3, a júliusi 15,8 százalékkal csökkent a 2008 azonos időszakihoz képest. A feldolgozóipar belföldi eladásai az év első hét hónapjában 15,4, júliusban pedig 17,2 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól, ami elsősorban az exportra termelő vállalkozások hazai beszállítói hálózatait érintő megrendelések és a lakossági kereslet visszaesésével függ össze.

A feldolgozóipar termelése 2009 júliusában az előző év azonos hónapjához viszonyítva jelentősen, 19,7 százalékkal esett vissza, míg a bányászaté - a földgázkitermelés növekedésének köszönhetően - 14,5 százalékkal emelkedett. Az energiaipar, villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás kibocsátása 14,9 százalékkal alacsonyabb volt, mint 2008 júliusában, elsősorban a gazdasági válsággal összefüggően lecsökkent energiaigény miatt.
 
Júliusban a feldolgozóipar minden alágában mérséklődés figyelt meg a KSH. Az ágazatok közül a legnagyobb mértékben, 46,7 százalékkal a fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártása maradt el az egy évvel korábbitól. A járműgyártás kibocsátása is számottevően, 30,2 százalékkal csökkent az iparági kereslet erőteljes visszaesése miatt. A számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 12 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál. Az alág előző havinál jobb teljesítménye elsősorban azzal függ össze, hogy az elektronikus fogyasztási cikkek értékesítése kedvezőbben alakult, mint az előző év azonos időszakában - közölte a KSH.

Az idén júliusban a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése jelentősen, 26 százalékkal visszaesett 2008 azonos hónapjához viszonyítva, míg az összes rendelésállomány 20,8 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Az új exportrendelések 25,1 százalékkal, az új belföldi rendelések ennél nagyobb mértékben, 30,7 százalékkal csökkentek.

Az elmúlt év azonos időszakához viszonyítva 2009 első hét hónapjában az ipari termelés Magyarország minden régiójában visszaesett. Az előző hónapokhoz hasonlóan a legnagyobb mértékű, 30,7 százalékos volumencsökkenést a Közép-Dunántúlon regisztrálták.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-09-28 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!