Gazdaság

Gázár: a csökkentés után jöhet az emelés

2009-09-15 08:35

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE gazlang.jpg

Bár mind az importgáz árának, mind a korrekciós tényezőnek a mérséklődése miatt jövő hónapban csökkenni fog a hazai gáznak az ára, a nemzetközi piacokon tapasztalható újabb áremelkedés valószínűleg csak átmeneti enyhítést tesz lehetővé. Legkorábban szeptember végén derül ki, hogy az októbertől érvényes új gázárak mennyivel csökkennek.

Most annyi bizonyos, hogy csak 10 százalékos mérséklődésre, vagyis köbméterenként 13 forint körüli árcsökkenésre lehet számítani, ami elsősorban az E.On felé fennálló importkorrekciós ár változásának köszönhető. Emiatt nem csökkent nyáron sem a gáz ára, annak ellenére, hogy esett a világpiaci ár. Most azért lehet 13 forintos mérséklődésre számítani, mert az utolsó negyedévben a köbméterenként 17,40 forint helyett már csak 3 forint pótdíjat kell fizetniük a nagyfogyasztóknak az E.On elismert, 66 milliárd forintos veszteségének kompenzációja fejében. (A korábbi szociálpolitikai megfontolású árszabályozás miatt a nagykereskedő E.On felé 66 milliárd forint veszteséget ismert el a kormány, aminek ellentételezésére - a nagyfogyasztók szerint igazságtalanul és versenyellenes módon - egy rendeletben a gázárakban pótdíjat állapítottak meg.)

Az októbertől érvényes gázárak alakulásába bezavarhat, hogy erre a negyedévre már nagyjából 30 dollárral emelkedik a gáz világpiaci ára, így minden bizonnyal a következő gázár megállapításakor emelésre számíthatunk.
 
Szaniszló Mihály, a nagyfogyasztókat tömörítő Ipari Energiafogyasztók Fóruma elnöke szerint már legalább másfél-két hónapja jelezték a miniszterelnöknek, hogy az importár-korrekciós pótdíjat a rendeletben szereplő 6 hónap helyett legalább másfél évre kellene kitolni, mert ebben a formájában rendkívül igazságtalan és komoly terhet jelent azoknak a nagyfogyasztóknak, akik a vitatott időszakban kiléptek a versenypiacra. Bár választ nem kaptak, de háttérinformációik szerint a szaktárca kidolgozott egy, a javaslatukat figyelembe vevő előterjesztést, ám ennek sorsa bizonytalan, írja a Napi Gazdaság.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-09-28 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!