Gazdaság

Újra változhat az egészségügy finanszírozása

2009-09-02 09:53

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE korhaz.jpg

Az egészségügy kiemelt terület lesz jövőre, így az ágazat reálértéken ugyanannyi pénzből gazdálkodhat, mint idén - jelentette ki az Országgyűlés egészségügyi bizottságának elnöke. Kökény Mihály hozzátette: mérlegelik, hogy szükség van-e a kórház-finanszírozási rendszer átalakítására.

Nem vonnak el forrásokat jövőre az egészségügytől, így az ágazatra reálértéken ugyanannyi pénz jut, mint ebben az évben - mondta az egészségügyi bizottság elnöke.

Kökény Mihály hozzátette: 2009-ben várhatóan összesen 714,5 milliárd forintot fordít az Országos Egészségbiztosítási Pénztár kórházak, rendelőintézetek és háziorvosi rendelők finanszírozására. Jövőre ez az összeg várhatóan 730 milliárd forint lesz, ráadásul ebből az ideinél 18 milliárd forinttal kevesebbet kell majd a foglalkoztatás közterheire költeni a járulékcsökkentés, illetve a tételes egészségügyi hozzájárulás megszüntetése miatt.

A kórházigazgatók többsége panaszkodik arra a finanszírozási rendszerre, amely a teljesítményvolumen-korlát megszüntetése után lépett életbe. Jelenleg az OEP az ellátások teljes értékének 70 százalékát fizetik ki biztosan, a többit pedig az országos arányt figyelembe véve utalja át. Ezzel kapcsolatban a politikus elmondta: gondolkodnak a rendszer átalakításán, ennek kapcsán már egyeztetéseket is kezdtek.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2024-04-17 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!