Gazdaság

Jön az építőipari cégek feketelistája?

2009-08-26 14:47

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

A kormány szerdai ülésén fogadta el azokat a javaslatokat, melyek az építőiparral kapcsolatos Gyorsítás II. nevű program megvalósításához szükségesek - hangzott el a szerdai kormányülést követő sajtótájékoztatón. Az egyik legfontosabb rendelkezés, hogy januártól minden építőipari vállalkozást regisztrálnak, és nyomon követhető lesz, hogy melyik cégnek milyen bírságai, illetve fizetéselmaradásai voltak.

A parlament még júniusban nagy többséggel elfogadta azt az építőipari programot, melynek megvalósításához most megalkotta a rendeleteket a kormány. "A Gyorsítás II. program célja a tervezhetőség, a kiszámíthatóság, a biztonság és a jogkövetés erősítése" - hangsúlyozta Varga István gazdasági miniszter a kormányülést követő tájékoztatón. Emellett cél a bürokratikus terhek csökkentése is.

Csökkentenék a körbetartozásokat


A tervek értelmében októbertől minden jelentősebb projekt mellé fedezetkezelőt lesz kötelező kinevezni, a kormány célja ezzel, hogy csökkentse az építőiparban a körbetartozásokat. "A fedezetkezelő az egyik eszköz lehet arra, hogy megtisztuljon az építőipar, a piacnak magának kell rájönnie, hogy túlméretezett" - vélekedik Varga István.

A fedezetkezelő intézményét osztrák és német példa alapján vezetnék be itthon is. Ennek lényege, hogy a 90 millió forint feletti értékű közbeszerzések, illetve az 1,2 milliárd forint feletti magánberuházások esetében kötelező lenne olyan személyt kijelölni, aki nyomon követné a pénzmozgást, és engedélyezné az utalást az alvállalkozók felé.

A közbeszerzések esetében ezt a szerepkört a Magyar Államkincstár látná el a kormány tervei szerint, míg a magánberuházásoknál a bankok lennének a fedezetkezelők.

Emellett a kormány azt tervezi, hogy jövő januártól a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával együttműködve elkészítene egy listát az ország építőipari vállalkozásairól. Erre minden ilyen tevékenységet végző céget regisztrálni kéne, illetve szerepelne a listán az, hogy az adott vállalkozásra mennyi bírságot szabtak ki az utóbbi időben, illetve milyen fizetési elmaradásai voltak. „Ezzel lehetőség nyílhat a pozitív diszkriminációra, át lehetne tekinteni egy-egy cég történetét" - emelte ki a gazdasági miniszter.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2024-04-17 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!