Gazdaság

Hitelkiváltás: mikor éri meg?

2009-08-26 09:20

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Minden adós álma, hogy rossz kamatozású hitelét kedvezőbbre cserélje. De vajon mikor éri meg a jelenlegi helyzetben hitelkiváltással próbálkozni, és milyen feltételeknek kell megfelelni, hogy az ügylet ne legyen ráfizetéses?

Hogy érdemes-e belevágni a hitelkiváltásba, alapvetően az határozza meg, hogy mekkora a tőketartozás. A hitelt kiváltó bank felkutatása előtt éppen ezért meg kell tudnunk, mekkora az aktuális tőketartozásunk. Könnyen meglehet ugyanis, hogy a néhány évvel ezelőtt felvett 8 millió forintos deviza lakáshitel tőketartozás a jelenlegi árfolyam mellett 10-11 millió forintra rúg.

Ha tehát azt látjuk, hogy az árfolyamváltozás miatt az aktuális tőketartozás meghaladja vagy megközelíti a felvételkorit, és már akkor is a lehető legnagyobb arányban volt beterhelve az ingatlan, könnyen elbukhatjuk az értékbecslés 30 ezer forint körüli díját is. Mivel ez az eset manapság nem ritka, érdemes a hitelkérelmi nyomtatvány benyújtása előtt legalább egy ingatlanossal megsaccoltatni a lakás értékét.

Nem feltétlenül kizáró ok persze az sem, ha a tőketartozás meghaladja az ingatlanra felvehető maximális kölcsön értékét: jó adós esetén a bank ez esetben is belemehet a hitelkiváltásba, de csak úgy, hogy az ügyfél befizeti a különbözetet. Ezzel hidalható csak át az a probléma, hogy a maximálisan folyósítható hitelösszeg nem elegendő az aktuális tartozás rendezésére.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2024-04-17 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!