Gazdaság

A településeknek a lét a tét

2009-08-26 06:36

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Elfogadhatatlan a kormánynak az a terve, hogy az önkormányzatok jövőre 120 milliárd forinttal kevesebb állami forrást kapjanak, hiszen a helyi iparűzési adóból s az egyéb saját adóból származó bevétel csökkenése, illetve az áfa növelése akkor is nehéz helyzetbe hozná a településeket, ha minden maradna a régiben – jelentette ki tegnap a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnökségi ülése után megtartott sajtótájékoztatón Molnár Gyula elnök, aki egyben Újbuda polgármestere és szocialista parlamenti képviselő.

A politikus ugyanakkor konkrét ötletekkel is előállt. Többek között azt javasolják a kormánynak, hogy a 120 milliárdos csökkentési javaslatát tárgyalási alapnak tekintse, ezt szakmailag indokolja meg, ne csak fiskális szempontokra legyen tekintettel, s önkormányzattípusonként vegye figyelembe a szektor saját bevételeit. Ugyanakkor a TÖOSZ szerint hosszú évekre előre fixálni kellene GDP-arányosan az önkormányzatoknak juttatandó forrásokat. Emellett kezdeményezik a kormánynál a közigazgatási törvény azon rendelkezésének a felfüggesztését, miszerint a helyhatóságoknak büntetést kell fizetni egyes ügyintézési határidők túllépéséért, s felvetik, hogy szülessen a takarékos költségvetési gazdálkodás mintájára az önkormányzatok pénzügyi fegyelmét szabályozó jogszabály.
 
Molnár úgy vélte, szükség lenne arra, hogy a Kormány-Önkormányzatok Egyeztető Fóruma alakítson egy monitoringbizottságot, amely havonként elemzi a hiány alakulását, és ezen adatok ismeretében dönt az elvonás mértékéről. Azt is megfontolandónak tartja, hogy jöjjön létre egy szolidaritási hálózat az önkormányzatok között, amelynek révén – a tehetősebbek anyagi hozzájárulása mellett – a tagok támogatnák egymást a feladatellátásban. S talán a legnagyobb problémának azt tartja a TÖOSZ, hogy csökkent a települések mozgástere, autonómiája azáltal, hogy egyre több feladatot kell megoldaniuk egyre kevesebb pénzből, ezért azt kérik a kormánytól, amennyiben kötelezettséget rónak ki rájuk, legalább ők választhassák meg az elintézés módját. Ne kelljen például egy építési hatósági döntéshez több szakember, hiszen a kisebb települések ezt nem vagy csak áldozatok árán tudják teljesíteni. Ugyanakkor az érdekszövetség kész támogatni, hogy a kormány átmenetileg függessze fel a közszférában dolgozók többletjuttatásának egy részét. S azt is szeretnék, ha a többi érdekszövetség vezetője, illetve a terület meghatározó politikusai, beleértve az ellenzékieket is, közösen lépnének fel s adnának támpontot.

Az Önkormányzati Minisztérium szerint a 2010. évi költségvetés tervezése jelenleg folyamatban van, így egyelőre nem lehet konkrétumokat mondani az önkormányzatok jövő évi finanszírozásának a részleteiről. A kormány válságkezelő intézkedései az államháztartás valamennyi alrendszerét érintik, az önkormányzati rendszer sem lehet kivétel. A költségvetési törvényjavaslat Országgyűléshez történő benyújtását megelőzően – a korábbi évek gyakorlatával egyezően – szeptember 4-én sor kerül az önkormányzati érdekszövetségekkel való egyeztetésre.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-11-30 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!