Gazdaság

Kéz a kézben a MÁV és a VOLÁN?

2009-08-26 06:22

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE vonat_buszmix.jpg

Lapértesülések szerint óriási átalakítást tervez a kormány a vasút- és buszközlekedésben. Arról, hogy merre járjon jövőre is vonat, és hol váltsa fel a vasutat az autóbusz, október 31-én születik majd végleges döntés az Antali Károly kormánybiztos által készített munkaanyag szerint.

Összesen hét régióban alapítana a Közlekedési, Hírközlési és Energetikai Minisztérium (KHEM) úgynevezett regionális közlekedési tanácsokat (rkt), ezeknek a testületeknek kellene eldönteniük, egy-egy útszakaszon vasút vagy buszjárat induljon.

Az rkt-k tagjai fizetést nem, de költségtérítést kapnának a tervezet szerint. A kormány célja, hogy minden településen biztosítsák a közösségi közlekedést, csak lehetőleg jóval olcsóbban, mint jelenleg. Egyébként azokon a vonalakon, ahol a busz mellett döntenek, a vonat helyett ott sem szednék fel a síneket, csupán szünetelne a vonatközlekedés. Ezzel együtt várhatóan sok helyen váltaná fel a busz a vasutat, így a MÁV-tól is el kell majd küldeni embereket, ám erre csak az év végén, a szakszervezetekkel folytatott egyeztetések után kerülne sor.

A közlekedéssel foglalkozó szakértői stáb a munkaanyag tanúsága szerint attól tart: nem lesz elég idő az egyeztetésre a helyi önkormányzatokkal és szakszervezetekkel, mivel a közlekedéssel kapcsolatos döntéseket novemberig le kell zárni, hogy a Volán és a MÁV felkészülhessen a 2010-es működésre.

Amiatt, hogy a helyi közlekedésre a tavalyinál jóval kevesebb pénz jut, több helyen is muszáj majd átállni a vonatról az olcsóbban működtethető autóbuszra, ez pedig kiveri a biztosítékot a szakszervezeteknél, a kormányzat számol azzal, akár több hétig tartó sztrájk lesz. A hosszú távú kormányzati tervek szerint egyébként a MÁV-ot feldarabolják.

Egy különálló cég lesz majd a „sínek” gazdája, külön vállalat jön létre a személyszállításra, egy harmadik cégbe pedig minden egyéb eszköz, többek közt a vasúti cég hatalmas ingatlanvagyona kerül. A hoszszú távú tervek között a MÁV és a Volán-társaságok összeolvasztásának lehetősége is szerepel, a rkt-k pedig ezektől a cégektől rendelnék meg a különböző szolgáltatásokat minden egyes régióban, azt remélik ugyanis, így sikerül az eddiginél kevesebb pénzből „kijönni”.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-11-30 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!