Gazdaság

Roncsprémium mérleg a szomszédoknál

2009-08-26 05:32

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

A már eladott, illetve megrendelt gépkocsik 9,19 százalékát - tehát 2654 darabot - gyártották Szlovákiában. A szlovák államkasszából kifizetett roncsprémium több mint 90 százalékát a lakosság külföldi gyártmányú személygépkocsik megvásárlására fordította - derült ki abból az elemzésből, amelyet a szlovák gazdasági tárca hozott nyilvánosságra kedden.

Lubomír Jahnátek, szlovák ipari miniszter Pozsonyban újságíróknak nyilatkozva elmondta: a roncsprémium két hullámában a szlovák állam összesen 55,3 millió eurót fizetett ki, amellyel 44 200 személygépkocsi vásárlását támogatta. "Az intézkedés nagyon sikeresnek minősíthető" - jelentette ki a miniszter. A tárca kimutatása szerint ebből július végéig már 36,6 ezer gépkocsit megvettek, illetve megrendeltek az állampolgárok. A roncsprémiumot a szabályok szerint az év végéig lehet érvényesíteni.

"A már eladott, illetve megrendelt gépkocsik 9,19 százalékát - tehát 2654 darabot - gyártották Szlovákiában. Ennek legnagyobb részét - 1712 autó - a zsolnai Kia autógyár termékei teszik ki" - mutatott rá a tárcavezető. A második legnépszerűbb márka a Peugeot volt, 800 eladott gépkocsival. A roncsprémium támogatásával megvett autók átlagos ára 10 500 euró volt. A szlovákiai autógyártók nyilatkozataik szerint pozitívnak tekintik a roncsprémium bevezetését, és elégedettek az eredménnyel is.

A szlovák ipari minisztérium arra számít, hogy a Szlovákiában gyártott autók aránya a roncsprémiumos autókon az év végéig legalább 10 százalékra emelkedik. A szlovákiai ellenzék ugyanakkor bírálja azt a tényt, hogy az eladott gépkocsik között alig tíz százalék a hazai gyártmányú kocsik aránya. A szlovák állam bevételei a roncsprémium következtében az idén 12,3 millió eurót tesznek ki. Ugyanakkor a jövő évben 22,6 millió euróval csökkennek az adóbevételek - áll továbbá a tárca elemzésében.

A miniszter ugyanakkor közölte: a roncsprémium harmadik hullámát egyelőre nem tervezik.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-11-30 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!