Gazdaság

Kórházak a csőd szélén?

2009-08-25 19:53

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE korhazmegyei.jpg

A jövő évi költségvetésében 20 milliárdos elvonást tervez az egészségügyből a kormány. Csiba Gábor szerint a kórházak már elküldték nyugdíjas dolgozóikat, lecsökkentették az ügyeleti díja, kiadásaikat lefaragták. Csiba Gábor úgy látja, minél több a beteg, a minisztérium annál kevesebb összeget biztosít a kórházak finanszírozása.

A Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesületének elnöke szerint a kórházakban folyó betegellátás fenntartása érdekében azonnali pénzügyi beavatkozásra és gyökeres irányváltásra van szükség a magyar egészségügyben.  A Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület tárgyalni szeretne, mert az újabb elvonás a kórházak működőképességét veszélyeztetné. A kormány 2009 áprilisában változtatta meg a kórházak finanszírozását. Ekkor úgynevezett lebegő 30%-ot vezetett be. Ez azt jelentette, hogy a költségek 70%-hoz hozzájutottak az egészségügyi intézmények, a maradék 30 %-ot viszont maguknak kellett előteremteniük, ezzel nehéz helyzetbe hozva a kórházak gazdálkodását. Ezután újabb elvonás következett.

- Ez év második felében 13,5 milliárd elvonás érte ezt az ágazatot és akkor azt mondtuk, hogy csődhelyzetbe hozza a kórházakat, egy újabb elvonás a véget jelenti, ezért van szükség a tárgyalásra – érvelt Csiba Gábor, a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület elnöke.

„Gyökeres irányváltás kellene”

A kórházak már eddig is elküldték nyugdíjas dolgozóikat, lecsökkentették az ügyeleti díjat és kiadásaikat is lefaragták. Csiba Gábor elmondta, az a tapasztalata, minél több a beteg, a minisztérium annál kevesebb összeget biztosít a kórházak finanszírozása. Egy újabb 20 milliárdos elvonás már valóban veszélyeztetné a kórházak működőképességét és az egészségügyi intézményeknek újra át kellene gondolniuk, hogyan lehetne még spórolniuk.
A Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesületének elnöke szerint a kórházakban folyó betegellátás fenntartása érdekében azonnali pénzügyi beavatkozásra és gyökeres irányváltásra van szükség a magyar egészségügyben.  A javaslatot a szeptemberi kormányülésen tárgyalják majd. Amennyiben ezen az ülésen támogatják a javaslatot, az bekerül a Parlament elé. Ha az elvonás valóban megvalósul, tömeges elbocsátásokkal kell számolni, meghosszabbodnak a várólisták, több lesz az elégedetlen beteg és aztán bizonyos ellátásokat is fel kell függeszteni – véli a Stratégiai Szövetség elnöke, Csiba Gábor.

Miskolc Televízió- Póczos Nikolett

 


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-11-30 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!