Gazdaság

Ellenőrzi az APEH a cégautóadó-bevallást

2009-08-25 12:02

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE cegauto.jpg

Az adóhatóság kiemelten ellenőrzi a cégautóra vonatkozó bevallásokat és befizetéseket. A késve vagy egyáltalán nem fizető vállalkozásokra a megállapított adóhiányon felül késedelmi pótlékot és bírságot is kiszabhatnak. Az adóhatóság az új adónemek ellenőrzésekor a cégautóadó megfizetését is vizsgálja.

Várhatóan az összes folyamatban lévő, illetve ezután kezdődő, átfogó ellenőrzés során utána néznek a cégautóadó bevallásának, befizetésének. Az első negyedévben körülbelül ötszázezer gépjármű után, csaknem 3,7 milliárd forintot fizettek be az államkasszába a vállalkozások. A jogszabály csupán néhány esetben tesz kivételt és tekint el az adófizetéstől. Mentességet kizárólag a megkülönböztető jelzéssel ellátott gépjárművek, az egyházi-karitatív szervezetek autói, a személygépkocsi-kereskedelemmel foglalkozó cégek továbbértékesítési céllal beszerzett gépjárművei, illetve a háziorvosi feladatokat ellátó gépkocsik kaphatnak.

Cégautóadó-ellenőrzés indulhat önkormányzati megkeresés alapján, de az adóhatóságnál egy speciálisan erre a célra készített adatbázis segítségével is végeznek szűréseket. Az aktuális gépjármű-nyilvántartásról a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalától érkezik jelentés az APEH-hez. A beérkezett adatokat összevetik a cégautóra vonatkozó bevallásokkal, jelentős eltérés esetén pedig vizsgálatot rendelnek el. Persze nem csak azokat a vállalkozókat hívják be, akiknél probléma merült fel, szúrópróbaszerűen is ellenőriznek.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-11-30 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!