Gazdaság

Hétfőn ismét csökkenhet a jegybanki alapkamat

2009-08-23 10:59

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE szazalek_jel.jpg

A monetáris tanácstól 0,5 százalékpontos kamatcsökkentést vár az elemzők többsége, így a jegybanki alapkamat hétfőtől 8,0 százalékra mérséklődhet. Akár száz bázispontos csökkentés is elképzelhető azonban, melyet a kedvező júliusi adatok indokolhatnak.

A Reuters a héten publikált elemzői felmérése szerint a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa hétfőn 50 bázisponttal 8,0 százalékra csökkenti a jelenlegi 8,5 százalékos jegybanki alapkamatot. Több elemző azonban azt sem zárja ki, hogy a tanács tagjai ismét 100 bázispontos csökkentéssel lepik meg a piacot, miután a legutóbbi inflációs adatok a jegybanki prognózisoknál kedvezőbbek voltak.

A kamatcsökkentés magasabb értéke mellett szól, hogy a korábbi jegybanki várakozásoknál kedvezőbbek lettek a júliusi inflációs adatok, s ez, illetve a korábbinál erősebb forint árfolyam minden bizonnyal már beépül a készülő negyedéves inflációs jelentésbe, amelynek főbb megállapításait már ismerni fogja a monetáris tanács hétfői döntésekor.

Az MNB Monetáris Tanácsa legutóbb, július 27-én 100 bázisponttal 8,5 százalékra mérsékelte a jegybanki alapkamatot, a piac akkor 50 bázispontos kamatvágásra számított. A tanács nyolc tagjai közül négy szavazott a 100 bázispontos, 8,5 százalékra való csökkentése mellett. Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke elmondta: a testület előtt három javaslat volt, 100 bázispontos, 75 bázispontos és 50 bázispontos kamatcsökkentés.

A tanács július végi értékelése szerint a kockázati megítélés és a külső egyensúly javulása lehetővé, a reálgazdasági és inflációs folyamatok pedig indokolttá tették a jegybanki alapkamat mérséklését. A testület indoklásában kifejtette: további kamatcsökkentésre – az inflációs célkövetés logikájával összhangban – akkor kerülhet sor, ha az adóemelések ellenére az inflációs folyamatok trendje nem veszélyezteti az árstabilitást, és azt a kockázati megítélés is lehetővé teszi.

A monetáris tanács július végén a korábbi hónapok helyzetértékelésével összhangban továbbra úgy látta, hogy a magyar gazdaság az idén jelentős visszaeséssel szembesül, és az elkövetkező időszakban sem lehet számítani a gazdaság gyors élénkülésére. Az infláció a második negyedévben több tényező együttes hatásának tulajdoníthatóan emelkedett. A visszafogott belföldi kereslet fékezi az árnövekedést, ami leginkább a piaci szolgáltatások korábbi évek átlagánál kisebb inflációjában érhető tetten – összegezte a tanács a július végi indoklásban.

A monetáris tanács a július végi döntést indokolva úgy látta, hogy a monetáris politika számára meghatározó időhorizonton az infláció a középtávú cél alatt alakulhat, a következő egy évben azonban az adóváltoztatások miatt magas infláció várható, ami a várakozásokon keresztül a felfelé mutató kockázatokat erősíti.

A jegybank monetáris tanácsa tavaly októberben 8,5 százalékról 11,5 százalékra emelte az alapkamatot, majd november 24-én, december 8-án és december 22-én 0,5-0,5 százalékponttal csökkentette. A január 20-i kamatdöntő ülésen újabb 0,5 százalékponttal mérsékelték az alapkamatot, így alakult ki az ez július 28-ig érvényes 9,5 százalékos kamat.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2020-02-27 (Csütörtök)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!