Gazdaság

Egyre nagyobb szükség lesz a bankok lakásmentő csomagjára

2009-08-23 08:35

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE penz.jpg

A bankok egy része már hetek óta készül és mostanra készen áll a lakáshitelesek megsegítését célzó áthidaló kölcsön igénylések fogadására, és saját adósvédelmi programjuk keretein belül egyéb megoldásokat is kínálnak - derül ki az OTP Bank, a Budapest Bank és az MKB Bank segítő jobbot nyújtó konstrukcióiból.

Az OTP Bank teljes körűen felkészült arra, hogy befogadja lakás- és szabad felhasználású jelzáloghiteles ügyfeleinek áthidaló kölcsön igénylését. A bank már a törvénytervezet megjelenése óta tapasztal érdeklődést a lehetőség iránt.  A bankfiókokban és a lakáshitel-vonalon érdeklődő ügyfelek teljes körű tájékoztatást kapnak a hitel igénybevételének feltételeiről. A kérelmet az ügyfelek a fiókokban tudják benyújtani a bank által rendelkezésre bocsátott igénylőlapon, amelyhez csatolni kell az igénylésre való jogosultságot igazoló dokumentumokat.
 
Ha azért igényli az ügyfél az áthidaló hitelt, mert munkanélkülivé vált, csak a jogszabályi feltételeknek való megfelelést vizsgálja a hitelintézet. Amennyiben az ügyfél nem vesztette el a munkaviszonyát, és okként fizetőképességének csökkenését jelöli meg, a (háztartás) jövedelmének nagyságát, illetve ehhez viszonyítottan a törlesztőrészlet arányát is szükséges figyelembe venni. Ebben az esetben az adós hitelképességét is vizsgálja a bank. A jogszabály előírja, hogy az áthidaló hitel jövedelemcsökkenés miatti folyósításához a háztartást a pénzügyi intézmény - a belső szabályzata szerint végzett adósminősítés alapján - hitelezhetőnek minősítse.
 
Az állami kezességvállalással támogatott áthidaló kölcsön mellett az OTP Bank saját adósvédelmi programjának keretében további megoldási lehetőségeket is kínál. A legnagyobb hazai hitelintézet teljes körűen együttműködik ügyfeleivel törlesztési nehézségeik megoldásában.
 
A Budapest Banknál az érdeklődők száma egyelőre nem nevezhető jelentősnek. A banknál úgy vélik, hogy a kezdeti időszakban több érdeklődő lesz, de ezt követően általánosságban nem számítanak tömeges igénylésekre. A hiteligénylés befogadásához a belső szabályzatok és nyomtatványok már elkészültek. A BB a kormányzati elvárások megfogalmazását megelőzően is segítette a bajba jutott ügyfeleket és tájékoztatta őket a banknál eddig is igényelhető fizetési könnyítésekről (12 havi tőkefizetési moratórium, futamidő hosszabbítás, törlesztés időszakos felfüggesztése). A tájékoztatás annyiban egészült ki, hogy kedd óta fiókjaikban az áthidaló kölcsönt is ajánlják ügyfeleiknek, mint lehetőséget.
 
Az MKB Banknál is voltak már érdeklődők, akikkel ismertették a feltételeket. Készen állnak az igények fogadására, elkészültek az ehhez szükséges nyomtatványok is - közölte az MKB sajtóosztálya. A hitelintézet saját adósvédelmi programján belül ugyancsak kínál további megoldásokat is a bajba jutott adósoknak.
 
A gazdasági válság miatt nehéz helyzetbe került lakáshitelesek megsegítését célzó kedvezményeket július 28. óta lehet igénybe venni. Az igényt annál a pénzintézetnél kell jelezni, amelyik a lakáscélú hitelt nyújtotta. A "lakásmentő" csomag lényege, hogy aki munkanélkülivé vált, vagy más okból átmeneti fizetési nehézségei támadtak, állami kezességvállalás mellett áthidaló kölcsönt vehet fel bankjától, ami legfeljebb két évig fedezi a jelzálogalapú hitel, illetve lakáslízing törlesztőrészletének egy részét, függetlenül attól, hogy forint- vagy devizalapú tartozásról van szó.
 
A garanciavállalás mértéke a munkanélküliek esetében 80, a többiek esetében 70 százalék. A kedvezményes időszakban a munkanélkülieknek havonta legalább 10 ezer forint, a többieknek háztartásuk havi nettó jövedelme 30 százalékával azonos összegű törlesztést kell vállalniuk. A visszafizetésre a munkanélkülieknek tíz évük, az egyéb körülmények miatt nehéz helyzetbe kerülteknek öt évük van.
 
A munkanélküliek közül azok jogosultak a kedvezmény igénybevételére, akiknek a munkaviszonya 2008. szeptember 30-át követően szűnt meg. Az átmeneti fizetési nehézségekkel küzdő, de nem munkanélküli adósoknak hitelt érdemlően igazolniuk kell, hogy teherviselő képességük a megváltozott körülmények miatt átmenetileg nem teszi lehetővé a szerződés szerinti törlesztőrészlet megfizetését.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2020-02-27 (Csütörtök)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!