Kultúra

Miskolci Kamarazenei Nyár

2009-08-20 17:16

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE kamarazenenemethi.jpg

Idén augusztus 24-28 között immár ötödik alkalommal várja a Miskolci Kamarazenei Nyár a műfaj kedvelőit. A hangversenysorozat múltjáról, jelenéről, programjáról Bartos Csaba művészeti vezető, és Osváth Zoltán gazdasági igazgató tartott tájékoztatót.

Ebben az évben három nagy zeneszerzőre, az őket érintő jubileumokra emlékezünk: Joseph Haydn halálának 200., J.F.Händel halálának 250., és F.Mendelssohn születésének 200. évfordulójára - mondta el Bartos Csaba. - Idei programunkban az ő műveiket idézzük fel mindazokkal, akik szeretik az együtt muzsikálást, akik hallgatják és élvezik a kamarazenét.

Mint elhangzott, a Kamarazenei Nyár rendezvénysorozatánál immár hagyomány, hogy elsősorban miskolci fiatalok számára teremt koncertlehetőséget. Idén, a már ismert előadók, együttesek - a Musicus Civitatis Együttes, a Ritornell trió, Némethi Zsófia zongoraművész - mellett bemutatkozik az EMIK vonósnégyes is. A formáció 2008 nyarán alakult, elnevezése a tagok keresztnevének kezdőbetűiből állt össze. A fiatal, diplomás művészek valamennyien a Miskolci Szimfonikus Zenekarban játszanak, de a világ számos országában koncerteztek már, más együttesekkel is. Előadásaikon többféle zenei műfajba kalauzolják el a hallgatóságot, nem ritkán társművészetek bevonásával. A hagyományos vonósnégyes irodalmon kívül szívesen játszanak filmzenét és japán zenét is.

A meglepetés-vendég ezúttal egy különleges hangfaj, a kontratenor amerikai képviselője, Randall Scotting lesz. A tengerentúli művész jelenleg a Fulbright Alapítvány ösztöndíjasaként tanulmányozza az európai stílusokat, előadásmódokat, a magyar népzenét és Bartók, Kodály munkásságát a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, Marton Éva professzor irányításával. Számos verseny helyezettje, köztük a Metropolitan Operában megrendezett National Council Auditions győztese. Műsorán egyaránt megtalálhatók Handel operái és Britten: Szentivánéji álom c. operája, Gluck Orfeo-jának címszerepe és Orlovszkij herceg Strauss Denevér-jéből.

Vendégként lép fel a Fischer Annie-öszöndíjas Győri Noémi fuvolaművész is, aki ugyancsak számos hazai én nemzetközi verseny díjazottja. Az idei évben a Duna Zenekarral és az Orchester Jakobsplatz-al koncertezik.


A rendezvénysorozat múltjáról, fejlődéséről szólva Osváth Zoltán elmondta: immár nem lehet nem észrevenni, hogy Miskolcon jelen van egy kultúra iránt elkötelezett, zenei és zenehallgatói közösség, amelynek tagjai nem csak egy-egy nagy rendezvény alkalmával, hanem folyamatosan igénylik a művészetet, az igényes találkozások lehetőségét. Bizonyítékul szolgálnak erre az elmúlt évek telt házas koncertjei és a Miskolci Kamarazenei Nyár programjai iránti töretlen érdeklődés. Az igazgató kiemelte, hogy az eddig önerőből, s a helyi vállalkozók illetve Miskolc város támogatásával megvalósult hangversenysorozat idén először elnyerte a Nemzeti Kulturális Alap támogatását is.

- Bízunk benne, hogy a miskolci zenekedvelőknek ez évben is örömet szerzünk programjainkkal, melyekre minden érdeklődőt nagy szeretettel várunk - hangoztatták a szervezők, elmondva, hogy a Miskolci Kamarazenei Nyár koncertjeire idén az Európa Házba és a Deszka Templomba várják az érdeklődőket.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-10-07 (Péntek)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!